"Слобода" небезбедна за увиђај

Стабилизује се ситуација у чачанској фабрици "Слобода", а од поднева не чују се детонације. Екипе започеле рашчишћавање прилаза фабрици. Увиђај ће бити обављен сутра, јер припадници Сектора за ванредне ситуације још не могу да уђу у фабрички круг.

После јучерашњег пожара, у чачанској фабрици "Слобода" ситуација је под контролом, последња детонација одјекнула је око 11 часова и сада је мирно. Безбедност контролишу припадници Сектора за ванредне ситуације из Краљева, Крагујевца и Ужица.

Екипе Техничко-ремонтног завода из Крагујевца започеле су рашчишћавање терена на прилазима фабрици. Очекује се да ће увиђај бити обављен сутра, јер припадници Сектора за ванредне ситуације још не могу да уђу у фабрички круг где има доста неексплодираних средстава.

У кругу око магацина има расутих неексплодираних минско-експлозивних средстава. Над халом се повремено види и дим, а у ваздуху се не осећа евентуално загађење, што ће проверити стручњаци Министарства за заштиту животне средине.

Пред капијама "Слободе" окупили су се радници, али је речено да фабрика неће радити док се не стабилизује.

Током протекле ноћи чуло се неколико спорадичних детонација. Последња детонација чула се око 11 часова, рекао је начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић.

У тренутку експлозије, у погону за лаборацију артиљеријске муниције налазило се 60 радника који су успели да напусте фабрику.

Начелница Хитне помоћи Чачак Душанка Симовић каже да је било појединачних прегледа људи који су побегли са места несреће, али да нико није повређен.

Ватра је захватила око 2.000 квадрата, а погон у којем је избио пожар грађен је по свим безбедносним стандардима за војну производњу, тако да је спречено ширење пожара на друге објекте у фабрици.

Држава помаже обнову производње

Министар одбране Драган Шутановац, синоћ је обишао компанију "Слобода" и изјавио да ће држава предузети све да отклони насталу штету и обнови производњу.

"Компанија 'Слобода' је перспективна фабрика, о чему сведоче већ склопљени уговори за извоз, вредни око 35 милиона долара. Држава ће предузети све потребне мере да, заједно са локалном самоуправом, отклони насталу штету и обнови производњу у деловима фабрике који су страдали у данашњој експлозији", рекао је Шутановац.

Почетком ове године у "Слободи" су се догодиле две експлозије.  

У експлозији у погону пиротехнике, 12. јануара, повређена је радница Оливера Поповић. Дан пре тога, сличан инцидент догодио се и на одељењу за израду каписли на програму "зоље", али срећом нико није повређен.

Предузеће "Слобода" основно је 1948. године, са задатком да производи предмете наоружања и војне опреме за потребе војске.

Током НАТО бомбардовања, 1999. године, уништено је 85 одсто производних капацитета, али је по окончању рата, у наредне три године, обновљен већи део фабрике.

У фабрици "Слобода" производи се муниција различитог калибра, упаљачи за артиљеријску муницију, ручни ракетни бацачи, тромблонске мине и пиротехничка средства.

Четрнаест несрећа за 15 година

Од 1995. године до данас, у фабрикама и магацинима оружја у Србији догодило се укупно 14 несрећа, у којима је погинуо 31 радник, а више од 50 је повређено.

У четири снажне експлозије у барутном одељењу "Наменске", у Ужицу, 4. септембра 2009. године, погинуло је седморо радника, а 13 је повређено.

У експлозији у војном магацину Касарне "7. јул", у Параћину, 19. октобра 2006. године, повређене су 22 особе.

У експлозији, у Фабрици "Импол Севал", у Севојну, 7. јуна 2004. године, повређено је петоро радника, два месеца касније, у фабрици "Матроз", у Сремској Митровици, погинуло је двоје, а повређен један радник, а само шест дана касније, у Рафинерији нафте, у Новом Саду,  погинула су два радника.

У Чачку, у Фабрици "Слобода", 22. јануара 2003. године, троје радника повређено је у експлозији, а исте године, у новембру, несрећа се догодила у Фабрици "Здравље", у Лесковцу, када је погинуо један радник. Пет месеци касније експлозија је одјекнула у панчевачкој "Утви" када су повређена два радника.

У експлозији која се догодила 25. децембра 2001. године, у фабрици "Трајал", у Крушевцу, повређено је пет радника, а експлозија се поновила и 25. јула 2002. године, када није било повређених.

У фабрици "Милан Благојевић", у Лучанима, 3. децембра 1997. године, живот је изгубило троје радника, а двоје је повређено.

Годину дана раније, 21. јуна 1996. године, у Фабрици "Прва Искра" у Баричу погинуло је двоје, а деценију касније експлозија је однела још три живота, док је троје повређено.

У Фабрици "Грмеч", у Земуну, несрећа се догодила 23. јуна 1995. године, погинуло је 11 радника, а десет је повређено.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи