Експлозије у Чачку

У фабрици "Слобода" од поподнева одјекују експлозије муниције после пожара у једном од погона. Интервенција ватрогасаца сутра. Једна радница лакше повређена. Штета 10 милона евра.

Фабрику војне опреме "Слобода" у Чачку од поподневних часова потресају експлозије, изазване пожаром који је избио у погону за лаборацију муниције. Према последњим информацијама, једна радница је лакше повређена. Чују се спорадичне детонације, а ватрогасци због безбедности не прилазе погону у којем је избио пожар.

Очекује се да ће тек у јутарњим сатима ватрогасци интервенисати пошто претходно погон и круг фабрике прегледају специјалне јединице за разминирање Војске Србије и МУП-а. 

Прва снажна експлозија догодила око 16.30 часова, а потом је уследила серија детонација.

У тренутку експлозије, у погону за лаборацију артиљеријске муниције налазило се 60 радника који су успели да напусте фабрику у правцу Језинског поља, јавља дописница РТС-а Силвија Пашајлић, која се налазила на месту догађаја.

Како сазнајемо, пожар је избио на преси где се пакује муниција, после чега су уследиле експлозије. Ватра је захватила око 2.000 квадрата, али за сада није познато да ли се пожар проширио.

Наиме, до 21 сат, погону није било могуће прићи због непрекидних детонација.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић каже да не постоји опасност да се пожар из једног погона чачанске фабрике прошири на друге објекте и постројења.

"Детонације повремено престану, па се опет чују. Таква ситуација може да потраје целу ноћ, па због тога ни гашење пожара неће почети тако брзо", рекао је Марић агенцији Бета.

Стигла помоћ ватрогасцима

У Чачак су стигли припадници Сектора за ванредне ситуације из Краљева, Крагујевца и Ужица, а чека се да детонације коначно престану па да, заједно са колегама из локалне ватрогасне бригаде, почну да гасе пожар.

Директор чачанског Дома здравља Влада Величковић рекао је за Интернет портал РТС-а да до 18.30 часова није регистрован ниједан озбиљније повређени радник фабрике "Слобода".

Десеторица радника "Слободе" се, углавном због стреса и високог крвног притиска, обратила за помоћ екипама на терену.

Почетком ове године у "Слободи" су се догодиле две експлозије.  

У експлозији у погону пиротехнике, 12. јануара, повређена је радница Оливера Поповић. Дан пре тога, сличан инцидент догодио се и на одељењу за израду каписли на програму "зоље", али срећом нико није повређен.

Предузеће "Слобода" основно је 1948. године, са задатком да производи предмете наоружања и војне опреме за потребе војске.

Током НАТО бомбардовања, 1999. године, уништено је 85 одсто производних капацитета, али је по окончању рата, у наредне три године, обновљен већи део фабрике.

У фабрици "Слобода" производи се муниција различитог калибра, упаљачи за артиљеријску муницију, ручни ракетни бацачи, тромблонске мине и пиротехничка средства.

Четрнаест несрећа за 15 година

Од 1995. године до данас, у фабрикама и магацинима оружја у Србији догодило се укупно 14 несрећа, у којима је погинуо 31 радник, а више од 50 је повређено.

У четири снажне експлозије у барутном одељењу "Наменске" у Ужицу, 4. септембра 2009. године погинуло је седморо радника, а 13 је повређено.

У експлозији у војном магацину Касарне "7. јул" у Параћину, 19. октобра 2006. године, повређене су 22 особе.

У експлозији у Фабрици "Импол Севал" у Севојну 7. јуна 2004. године повређено је петоро радника, два месеца касније, у фабрици "Матроз" у Сремској Митровици погинуло је двоје, а повређен један радник, а само шест дана касније, у Рафинерији нафте у Новом Саду,  погинула су два радника.

У Чачку, у Фабрици "Слобода", 22. јануара 2003. године троје радника повређено је у експлозији, а исте године, у новембру, несрећа се догодила у Фабрици "Здравље" у Лесковцу, када је погинуо један радник. Пет месеци касније експлозија је одјекнула у панчевачкој "Утви" када су повређена два радника.

У експлозији која се догодила 25. децембра 2001. године у фабрици "Трајал" у Крушевцу повређено је пет радника, а експлозија се поновила и 25. јула 2002. године, када није било повређених.

У фабрици "Милан Благојевић" у Лучанима, 3. децембра 1997. године, живот је изгубило троје радника, а двоје је повређено.

Годину дана раније, 21. јуна 1996. године, у Фабрици "Прва Искра" у Баричу погинуло је двоје, а деценију касније експлозија је однела још три живота, док је троје повређено.

У Фабрици "Грмеч" у Земуну несрећа се догодила 23. јуна 1995. године, погинуло је 11 радника, а десет је повређено.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи