Четврт милијарде евра од заплене

Применом Закона о одузимању имовине стечене криминалом заплењено 250 милиона евра, рекао државни секретар Слободан Хомен. Највише имовине заплењено од осумњичених за дистрибуцију дроге. Хомен очекује да ће 2011. бити заплењено још најмање 100 милиона евра вредности нелегалне имовине.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен рекао је да је примена Закона о одузимању имовине стечене криминалом омогућила да се криминалцима у протеклом периоду заплени нелегална корист у вредности од око 250 милиона евра.

Указујући да је Закон током 2010. године доживео своју пуну примену, Хомен је истакао да је он кључан када је у питању борба против организованог криминала.

Хомен очекује да ће наредне године бити заплењено још најмање 100 милиона евра вредности нелегалне имовине.

"Показало се као тачно да није довољно некога осудити на затворску казну него да треба задати ударац право у оно због чега и настаје криминал, а то је прибављање противправне имовинске користи", нагласио је државни секретар у инетервјуу Танјугу. 

Осим борбе против организованог криминала и међународних трговаца дрогом, Србија је суочена и са борбом против корупције, која је према Хоменовим речима, суштинско зло у нашем друштву.

"То јасно показује и лествица "Транспаренси интернешенела", рекао је Хомен и најавио одлучну борбу против корупције у следећој години и заплену имовине, која ће се слити од разних корупционашких афера.

Према његовим речима до сада је највише имовине заплењено од осумњичених за дистрибуцију дроге и особа подложних корупцији, али и оних који су се бавили другим облицима криминала.

Према подацима Министарства правде, до сада је, привремено или трајно, одузето 23 куће, 57 станова, 11 локала, 10 гаража, 16 привредних друштава, четири хотела, пет ресторана, један бифе, две трећине синдикалног одмаралишта у Хрватској, једна аутобуска станица, два апартмана на Тари, као и 49 хектара земље на Златибору, рекао је Хомен.

Површина заплењених објеката, према Хоменовим речима, износи око 7.000 квадратних метара, а рентирањем објеката се месечно убира просечно 15.000 евра.

Само од одбеглог вође криминалне групе оптужене за међународни шверц Дарка Шарића, као и његових сарадника и рођака одузето је девет кућа, 13 станова, три гараже, један пословни простор, затим привредна друштва. Од Шарића је одузето и 6.000 хектара ораница у Војводини, а да се очекује одузимање још око 10.000.

Државни секретар је указао да Дирекција за управљање одузетом имовином преко рачуна Народне банке Србије располаже и са 1,78 милиона динара и 726.234 евра, а од тога је више од пола милиона евра заплењено само од једног Шарићевог сарадника Драгана Лабудовића.

Кроз примену Закона о одузимању имовине показало се како су криминалци "прљав новац" улагали углавном у приватизацију предузећа јер није постојала јасна контрола самог поступка приватизације, али и у куповину земљишта, каже Хомен.

Изузев примене тог Закона, који је оставио најупечатљивије резултате, Министарство правде је припремило читав сет закона који би требало да доврше реформу правосуђа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи