Арапи и Израелци купци органа

Органи извађени од цивила отетих на Косову и Метохији испоручивани у Немачку, Скандинавију, САД, Израел, Велику Британију. Главни купци богати Арапи и Јевреји, пише "Политика".

Подаци Тужилаштва за ратне злочине Србије показују да су органи извађени од цивила отетих на Косову и Метохији испоручивани у Немачку, Скандинавију, САД, Израел, Велику Британију и друге богате земље.

Лист Политика пише да су у ту трговину, заправо међународни криминални ланац, умешани доктори из Израела, Турске, Бразила и са Филипина.

За њих се каже да су "доктори који пустоше Балкан у потрази за људским органима".

Тужилаштво за ратне злочине Србије се позива на извештај о међународној трговини органима који је направила група стручњака са Универзитета Колумбија у Њујорку.

Та група је у свом извештају изнела податке да су богати Арапи и Израелци главни купци људских органа који потичу из југоисточне Европе.

Тужилаштво се позива и на истраживање које је објавио "Американ кроникл", у којем се каже да се у Универзитетској клиници у Јерусалиму само током 2001. године опорављало 60 пацијената којима је пресађен бубрег од непознатог донора.

У истом истраживању, наводи се да због тога многи Израелци путују у источну Европу у пратњи израелских доктора".

Посебно поглавље у предмету српског тужилаштва заузима случај "жута кућа". У њему се налази извештај о форензичким испитивањима на овој локацији. Тај извештај је означен као кључни, јер потврђује да су извесна испитивања у "жутој кући" обављена упркос негирању албанских власти и УНМИК-а.

У том извештају наводи се читав низ медикамената и опреме који указују на могућност да су се ту изводили хируршки захвати. У краткој ретроспективи овог случаја, Тужилаштво за ратне злочине Србије наводи да је "из веома поузданих извора дошло до сазнања да недостаје више страница у овом извештају и да су два имена избрисана белилом".

Шеф Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић упутио је писмо главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу од којег тражи покретање истраге против бившег челника УНМИК-а Сорена Јесена Петерсена, због прикривања доказа у случају трговине органима.

Љајић очекује да Трибунал покрене поступак за непоштовање суда против челника УНМИК-а због прикривања доказа у случају трговине органима.

Љајић је за Блиц рекао да о опструкцији УНМИК-а говори извештај Дика Мартија, затим извештаји форензичара УНМИК-а и Карле дел Понте, али и наше Тужилаштво за ратне злочине и нагласио да за опструкцију неко мора да сноси одговорност.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи