Крај Хашког трибунала до 2015.

Међународни судови за ратне злочине почињене на територији Руанде и бивше Југославије треба да закључе све случајеве до краја 2014. године, одлучио Савет безбедности УН. За резолуцију гласало 14 чланова, а Русија била уздржана.

Савет безбедности Уједињених нација основао је ново тело, које треба да доврши преостале задатке Трибунала за ратне злочине у бившој Југославији и Руанди, и позвао на окончање рада та два суда до краја 2014. године.

Са 14 гласова "за", и уздржаним представником Русије, Савет безбедности УН установио је Међународни резидуални механизам за кривичне трибунале.

Огранак тог тела за бившу Југославију почеће да ради од 1. јула 2013. године, а огранак за Руанду годину дана раније.

Како би се обезбедила безболна транзиција, Савет безбедности УН затражио је да оба трибунала предузму све неопходне мере и што пре заврше рад, најкасније до 31. децембра 2014. године.

У оквиру првобитне такозване излазне стратегије Трибунала, требало је да се истраге заврше до 2004. године, а првостепени судски процеси до краја 2008, док је читав рад требало да се оконча у 2010. години.

Руски амбасадор Виталиј Чуркин изјавио је да се уздржао од гласања, јер верује да су та два трибунала имала све могућности да заврше рад до договорених термина и рекао да је уверен да ће одлука Савета безбедности бити последња која се односи на дужину трајања њиховог рада.

О локацији два огранка Међународног резидуалног механизма биће постигнут накнадни договор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи