Србија тражи свеобухватну истрагу

Неопходна је пуна истрага о трговини људским органима на Косову, поручио председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић. Албанија спремна на сарадњу у истрази.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић, поводом извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и у Албанији, рекао је да Србија захтева свеобухватну истрагу, која ће установити пуну истину о тим догађајима.

Истичући да Србија жели да избегне сваку врсту политизације, Љајић је најавио да се неће дозволити да тај случај на било који начин буде маргинализован, јер је интерес Србије да се спроведе озбиљна истрага о наводима из извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

Србија очекује да се на оснву Мартијевог извештаја усвоји резолуција и инсистираће на усвајању препорука, за шта је потребно обезбедити две трећине гласова Парламентарне скупштине Савета Европе, рекао је Љајић уочи седнице тог тела које ће се одржати 25. јануара.

Љајић је у Дневнику РТС-а рекао да резолуција има моралну снагу и да није безначајна. Ако буде усвојена, као и препоруке, она ће добити и оперативну снагу, јер се онда све преноси на Комитет министара Савета Европе, који може да обавеже државе чланице да сарађују и пруже помоћ онима који ће спроводити даљу истрагу о том извештају.

Љајић је подсетио да је Марти указао на два проблема, од којих је један ко ће спроводити истрагу и додао да ће то радити Еулекс, уз одговорност и учешће Албаније и свих који могу да помогну у расветљавању случаја.

"Још већи проблем односи се на обезбеђивање и заштиту сведока и важно је да то Еулекс учини", оценио је Љајић.

На питање новинара да ли би могло бити преиспитивања независности Косова, Љајић је одговорио да је потребно побећи од те теме и све свести на питање људских права, права породица да сазнају истину о својим несталим.

"Уколико уђемо на терен политике, плашим се да ће то бити борба између оних земаља које су признале независност Косова и оних које то нису, а ми ту не стојимо најбоље", додао је Љајић.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је на надлежним судским органима да дају коначан суд о извештају Мартија.

Марти је учинио храбар корак, а да ли ће имати судски епилог је на судским органима, рекао је Дачић.

Бериша: Марти "дрвени адвокат" Србије

Премијер Албаније Саљи Бериша одбацио је оптужбе изнете у извештају Дика Мартија као неосноване и рекао да Марти изиграва великог "дрвеног адвоката" Србије, пренела је агенција АТА.

"Албанска влада позива Еулекс да покрене истрагу и гарантујемо му пуну сарадњу", изјавио је премијер.

Тирана је, према речима премијера, спремна да омогући испитивање свих објеката који се доводе у везу са овим случајем.

Тешке оптужбе Мартија одбацило је и Врховно тужилаштво Албаније које је јуче саопштило да су "неосноване инсинуације да су албанске институције представљале препреку за истраживање овог случаја" и изразило спремност за сарадњу с међунардним институцијама.

Представник за штампу тврди да тужилаштво званично није упознато са оптужбама из извештаја Мартија и да му још није упућен захтев за покретање било какве истраге.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи