Караџић: Срби и Муслимани исти народ

Дејтонска Босна, каква је и данас, никада није била спорна за Србе, рекао Радован Караџић. "Можда неко не жели да то чује, али Срби и Мусламани исти су народ", каже Караџић.

Хашки оптуженик Радован Караџић дао је у притворској јединици Хашког трибунала интервју у којем тврди да је његово суђење "мотор за остваривање истине" и "ако буде поштено, биће корак ка помирењу у БиХ".

На питање да ли сматра да ће бити важни докази који су недавно нађени у становима, у Београду, Караџић је одговорио да је прерано за ту оцену, али да "наше прелиминарне анализе показују да има много интересантних докумената међу онима који су одузети".

Караџић је у интервјуу БИРН-у рекао да је 1997. био спреман да оде у Хаг, али је "проценио да не би имао поштено суђење". За ово суђење, пак, тврди да је "мотор за откривање истине", преноси Дневни аваз.

"Ако могу имати поштено суђење и изнети истину, то ће бити корак ка помирењу. Не видим како може доћи до помирења ако Муслимани нас оптужују за дела која нисмо починили. Реторика је иста, као да нисмо закључили мир", рекао је Караџић.

Дејтонска Босна - никад спорна за Србе

"Право питање у вези са истином и помирењем јесте следеће - зашто смо ратовали? Муслимански политичари и даље понижавају властите жртве и њихове породице одајући им почаст као 'бранитељима Босне'. Од кога су бранили Босну? Лисабонска или дејтонска Босна, каква је и данас, никада није била спорна за Србе", додао је Караџић.

"То је био наш минимум, доња линија ако напустимо Југославију, и то смо добили као предлог Европске уније и коначно у Дејтону. С наше тачке гледишта, наша борба није била узалудна, иако је било могуће да се рат избегне".

"С тачке гледишта 'бранилаца Босне', све је то било потпуно узалудно, непотребно и злочиначки до највећих размера. Уместо што окривљују Србе, креатори наше трагедије, макар они из БиХ, требало би да објасне породицама жртава зашто су њихови најмилији умрли, јер оно што сад имамо могли смо имати и без жртава", каже бивши председник Републике Српске.

"То је суштина истине, и након тога помирење ће бити могуће, посебно због тога што су Срби и Муслимани најсличнији народи међу Јужним Словенима. Можда неко не жели да чује да је то исти народ, али ја вјерујем у то".

Ратко Младић опрезнији у скривању

Караџић каже да не зна где се крије Ратко Младић, али "претпоставља да он то ради друкчије, да је опрезнији и мање рескира". Он сматра да је процес против њега превише одмакао да би могао бити спојен с Младићевим суђењем, ако он буде ухапшен.

Радован Караџић је, такође, рекао да не прихвата пресуде америчких судова да је крив за злочине против цивила којима треба да исплати одштету, јер он није учествовао у тим суђењима, а и беспредметне су, јер: "Немам новца, тако да су ти процеси само губљење времена".

На питање зашто га породица ретко посећује и прима ли помоћ од владе Републике Српске, Караџић је одговорио да његова породица не прима помоћ од РС, а да у Хаг нису долазили често, јер је то скупо.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи