Еулекс следећи на потезу

Мисија Европске уније на Косову треба да преузме одговорност и покрене процесе за злочине наведене у извештају Дика Мартија, каже Расим Љајић. Еулекс позвао Мартија да им достави доказе који поткрепљују оптужбе на рачун Хашима Тачија.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић сматра да Еулекс треба да преузме одговорност и што пре процесуира случај трговине људским органима на Косову. Тужилаштво Еулекса позива Дика Мартија да им достави све доказе који поткрепљују наводе из његовог извештаја.

"Сматрамо да ово питање треба ослободити било какве политизације, да је интерес Србије да се цео случај што пре процесуира, да Еулекс преузме одговорност, јер ово јесте искључиво питање које је предуслов у успостваљању процеса помирења у целом региону", рекао је Љајић током боравка у Стразбуру, где је са званичницима Савете Европе разговарао о извештају Дика Мартија.

Недуго потом, Еулекс је позвао Дика Мартија да тужилаштву Мисије Европске уније достави све доказе који поткрепљују наводе о умешаности косовског премијера Хашима Тачија у трговину органима отетих Срба на Косову и у Албанији.

"Еулекс је послао писмо Мартију у којем га охрабрује да тужилаштву Еулекса пружи информације и доказе који би могли да осветле оптужбе наведене у извештају", рекао је портпарол Еулекса Бљерим Краснићи, а преноси Ројтерс.

Одговорност међународне заједнице

Љајић је званичницима Савета Европе пренео да Србија очекује да Парламентарна скупштина 25. јануара усвоји извештај Дика Мартија, као и резолуцију, чији је нацрт усвојен у Комитету за правна питања и људска права.

"С обзиром на то да је Србија учинила пуно у процесуирању кривичних дела из области ратних злочина, да је наше тужилаштво за ратне злочине до сада процесуирало 383 предмета у поступку ратних злочина, самим тим, очекујемо да и други то учине, у конкретном случају да то уради Еулекс", рекао је Љајић.

Расим Љајић рекао је да одговорност лежи пре свега на представницима међународне заједнице, тачније УНМИК-а "који до сада нису ништа учинили на расветљавању свих ових случајева".

Напротив, истакао је Љајић, има елемената отворене опструкције од објављивања практично првих информација о тешким кршењима људских права укључујући и трговину људским органима.

"Надамо се да ће Парламентарна скупштина усвојити не само резолуцију већ и препоруке како би Комитет министара могао да наложи владама чланица Савета Европе да помогну Еулексу у процесуирању оних предмета који су наведени у извештају Дика Мартија", рекао је Љајић.

Да би се то догодило, како је објаснио Љајић, потребно је да на Парламентарној скупштини Савета Европе, 25. јануара, резолуција добије просту већину гласова, а за усвајање препорука потребно је две трећине гласова парламентараца.

"Од почетка наредне године наставићемо са лобирањем у најважнијим међународним институцијама и у Савету Европе указујући на важност овог питања како би овај извештај Дика Мартија могао да добије свој коначан епилог, а тај епилог се може добити само на суду, да се установи пуна истина о свему ономе што стоји у извештају", рекао је Љајић.

Марти не страхује за свој живот

Специјални известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти изјавио је, током посете Москви, да не страхује за свој живот.

"Не бојим се", рекао је Марти новинарима одговарајући на питање да ли се прибојава физичког напада Албанаца, пошто је у свом извештају означио одлазећег косовског премијера Хашима Тачија као вођу криминалне групе.

Марти, који је у Москви са руским званичницима разговарао о руско-грузијским односима, осврнуо се на извештај, који је, према оцени руске агенције РИА Новости, по обелодањивању произвео ефекат "разарајуће бомбе".

Коментаришући ситуацију, Марти је новинарима узвратио питањем: "Ја се не бојим, а по вама, да ли би требало?".

Подршку нацрту Мартијевог извештаја о Косову у Парламентарној скупштини Савета Европе већ је најавила Русија.

Заменик шефа руске делегације у Парламентарној скупштини Леонид Слуцкиј тим поводом рекао је да је веома важно то што је Марти открио злочине који су се догодили на Косову, а који су "забрињавајући".

"Све то показује да је међународна заједница пожурила са признањем Косова и тиме отворила 'Пандорину кутију'", навео је Слуцкиј.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи