Разоран ударац Косову

Ако се докаже да је Хашим Тачи шеф албанске мафијашке групе одговорне за кријумчарење оружја, дроге и људских органа, историја независности Косова ће морати поново да се пише, оцењује британски публициста Тим Џуда. Извештај Дика Мартија задао разорни ударац Косову.

Британски новинар и публициста Тим Џуда тврди да ће историја борбе за независност Косова морати поново да се пише, уколико се докаже да је премијер Косова Хашим Тачи, којег је бивши британски премијер Тони Блер подржао, заиста мафијашки бос, убица и трговац људским органима.

Џуда у ауторском тексту за недељно издање Дејли телеграфа оцењује да ће сјај који је на ту борбу ставио Блер морати да се избрише уколико се докажу оптужбе против Тачија.

Извештај специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, у којем се Тачи означава као шеф албанске мафијашке групе одговорне за кријумчарење оружја, дроге и људских органа, представља "документ који је задао разорни ударац најмлађој европској држави".

Оптужбе из овог извештаја "минирају кредибилитет" Косова, "које већ посрће под оптужбама да је Тачијева странка умешана у флагрантне изборне преваре".

Џуда подсећа да је Косово било једна од првих планираних Блерових војних интервенција, а да се после интервенције НАТО "ситуација преокренула".

Освета повратницима

Британски публициста истиче да су се протеране албанске избеглице које су се враћале кући светиле Србима који су остали на Косову, а да је водећу улогу у томе имала Ослободилачка војска Косова, док су "НАТО снаге зажмуриле на оно што се дешавало".

Оптужба из Мартијевог извештаја "гласи да су на насилном Балкану западне владе одлучиле да су мир и стабилност на Косову од врхунског значаја и због тога су зажмуриле на злочине нових лидера Косова и толерисале њихово учешће у организованом криминалу", пише Џуда.

Према његовим речима, на Косову су и даље присутни проблеми сиромаштва, незапослености и нарочито раширене корупције, која кочи његов просперитет, па је оно "једина балканска земља која никако не напредује, већ заостаје за осталима у региону".

Проблем је у томе што се овде, по свему судећи, никада ништа не може доказати и зато ће народ Косова бити осуђен на сиромаштво и изолацију", оцењује Џуда.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи