Истрага против "Дреничке групе"

У Србији се воде поступци против "Дреничке групе" и тек кад се заврши истрага може бити подигнута оптужница, рекао за РТС заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Тужилаштво за ратне злочине води поступке против "Дреничке групе", изјавио је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Ти поступци су засновани на закону и тек када се заврши истрага може бити подигнута оптужница, рекао је Векарић у изјави за РТС.

"Веома је важно да постоји, уколико до оптужнице дође. Не можемо говорити о суђењу без оптужених посебно у оваквим случајевима јер на тај начин дајемо мандат онима који праве од Тачија политичког мученика и потенцирају да је то све завера из Београда, да кажу да су у праву", каже Бруно Векарић.

Тужилштво ће помоћи Еулексу у свим истрагама који се воде и то је оно, како каже Векарић, што у овом моменту можемо да учинимо.

Марти: "Дреничка група" наређивала убиства

Специјални известилац Савета Европе Дик Марти је саопштио да су веродостојни извори његове мисије навели да су чланови "Дреничке групе" Џавид Халити, Кадри Весели, Азем Суља и Фатмир Љимај, заједно са Хашимом Тачијем, били умешани у наређивање, а у неким случајевима лично су надгледали убиства, хапшења, пребијања и испитивања у различитим деловима Косова од 1998. до 2000. године.

У извештају се сугерише да Тачијеве везе са организованим криминалом трају више од десет година, а да су његови најближи сарадници из "Дреничке групе", касније постали доминантна фракција у Ослободилачкој војсци Косова.

"У поверљивим извештајима који покривају период од десетак година, агенције из најмање пет држава задужених за борбу против трговине дрогом именовале су Хашима Тачија и остале чланове Дреничке групе да су насилно преузели контролу над шверцом хероина и осталих наркотика", наводи се у извештају Дика Мартија.

"Тачи и остали из Дреничке групе стално су помињани као кључни играчи у поверљивим извештајима о мафијашким групама на Косову. Констернирано и са гађењем сам проучавао те обимне и различите извештаје", навео је Дик Марти.

Уништено 400 узорака ДНК жртава

Судски лекар Хозе Пабло Барјабар, бивши шеф Бироа за истрагу несталих и судске медицине при УНМИК-у од 2002. до 2007. године, изјавио је да је у Немачкој, уз одобрење Хашког трибунала, уништено 400 узорака ДНК жртава на Косову.

"Немачки полицајци су на Косову, 1999. године, скупили 400 узорака ДНК. Године 2002. тражио сам те узорке за идентификацију. Немци су рекли да су их уништили јер им је Хашки трибунал то дозволио", рекао је Барјабар у интервјуу швајцарском дневнику Време (Le Temps).

Судски лекар је подвукао да је у то време могла бити покренута и истрага о нестанку 470 лица, већином Срба са Косова, после доласка Кфора.

Чудно је да бивша главна тужитељка Трибунала Карла дел Понте објављује књигу о трговини људским органима, јер је могла да покрене истрагу о томе још док је била на функцији", рекао је Барјабар.

Барјабар је, како наводи лист, био је међу првима који су били обавештени о трговини људским органима. Он је као велики проблем истакао недостатак правне надлежности УНМИК-а на територији Албаније и да је "било немогуће" то затражити.

Барјабар је, у интервјуу, описао и посету Жутој кући, у којој су пронашли "кесице лекова, мишићне релаксанте, медицинске игле и чак и једну опрему за трансфузију крви".

"Било нам је назамисливо да сељаци у тој недођији знају да се служе тим материјалом. Све је било однето Хашком Трибуналу. На зидовима Жуте куће било је и трагова крви", рекао је Барјабар.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи