Србија тражи истрагу

Расим Љајић изјавио да Србија тражи истрагу против УНМИК-а. Тирана одбацује оптужбе. Кушнер: "Ништа нисмо знали!". Швајцарска одбила награду Косова. САД наставља да сарађује са Тачијем.

Председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић разговараће у понедељак у Стразбуру са највишим званичницима Савета Европе о извештају специјалног известиоца Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и Метохији и даљим корацима које Савет Европе намерава да предузме.

Србија ће, каже Љајић, тражити да се пред Хашким трибуналом покрене истрага против УНМИК-а, јер нису ништа учинили да се открије истина о злочинима на Косову.

Док Хашим Тачи негира све оптужбе и прети тужбом против Дика Мартија, из Брисела поручују да је борба против организованог криманала међу приоритетима Европске уније на Балкану.

Портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, Маја Коцијанчич изјавила је да ако Марти заиста има релевантне доказе, требало би да их преда институцијама, јер је борба против организованог криминала приоритет и обавеза свих земаља Западног Балкана.

У Тирани одбацују Мартијеве оптужбе, наводећи да су усмерене против Албаније и њених партнера широм света.

Албански председник Бамир Топи осудио је извештај, тврдећи да су његове оптужбе на нивоу "рекла-казала".

Председник Топи тврди да су докази против Тачија „кувани у кухињи ултранационалистичких кругова, који, нажалост, и даље постоје на Балкану", пише Балкан Инсајт.

Извештај Дика Мартија, не само да подрива имиџ Албаније, већ ризикује мир и стабилност у региону, тврди Топи.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен каже да Србија већ дуго указује на чињенице о трговини људским органима, које су објављене у извештају Дика Мартија.

"Очигледно је да се ради о политичким односима и без јасне поруке и утицаја међународне заједнице тешко да може доћи до суђења Хашиму Тачију", рекао је Хомен и додао да треба видети да ли је међународна правда једнака за све.

Швајцарска одбила награду Косова

Министарка иностраних послова Мишлин Калми Реј одрекла се, за сада, награде Амбасаде Косова као и косовске дијаспоре у овој земљи, због извештаја о трговини људским органима на Косову, јавља Слободна Европа.

Награду "Дијаспора" за своје залагање за независност Косова, требало је да приме 21. децембра, јавила је швајцарска државна телевизија ТСР.

Министарство иностраних послова Швајцарске саопштило је да "није прикладан" тренутак за уручење те награде и церемонија је одложена.

Амбасадор Косова у Швајцарској Наим Малај изјавио је да сврха награде "захвалност швајцарском народу и Влади за прихватање десетина хиљада избеглица, нарочито током рата".

Швајцарске власти затражиле су од Косова и међународне заједнице да спроведу истрагу поводом навода о трговини људским органима на Косову.

"Швајцарско Министарство спољних послова позива земље на које се ово односи, а нарочито Косово, да разјасне ове оптужбе", наводи се у саопштењу и додаје да међународне институције морају да буду предводници у предузимању правних корака ради сакупљања потенцијалних доказа.

Министарство је позвало Еулекс, у чијем раду учествују и швајцарски стручњаци, и његову јединицу за истраге о ратним злочинима да "предводе истрагу" о овом питању.

Швајцарско Министарство спољних послова нагласило је да су у Мартијевом извештају "изнесене озбиљне оптужбе на основу бројних сведочења и доказа".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи