Марти: На Косову ћуте из страха

Известилац Савета Европе Дик Марти нада се да ће његов извештај подстаћи људе да кажу истину и изађу са новим информацијама. Сви на Косову знају шта се десило, али из страха ћуте, тврди Марти.

Аутор извештаја о трговини људским органима на Косову Дик Марти нада се да ће његов извештај допринети расветљавању догађаја 1999-2000. године и охрабрити људе да изнесу истину.

Марти је за швајцарски дневник Тан изјавио да није био пресрећан када су му из Савета Европе затражили да уради извештај, али да га је урадио што је савесније могао, и додао да је сада све на одговарајућим властима да га расветле. Марти се нада да ће охрабрити сведоке да испричају истину.

Поводом најаве да ће га Тачи тужити, Марти подсећа да је слична ситуација била и када је 2007. године објавио извештај о тајним затворима, а да данас више нико не пориче постојање тих затвора.

"Тачи је слободан да уради шта хоће", рекао је известилац, и додао да сматра да је трговина људским органима "феномен који превазилази Косово", као и да је та трагедија проузроковала више жртава него тероризам.

Известилац Савета Европе напоменуо је да зна много више о томе ко је добио органе и о земљама које су биле умешане, али да је због садашњег процеса о трговини органима на приштинској клиници "Медикус" спречен да пружи више детаља.

"Уверен сам да су то делимично исте особе које су сарађивале на трговини 1999-2000. године", нагласио је Марти.

Обавештајци упозоравали на Тачија

"Бројни извештаји немачких, британских, италијанских и грчких обавештајних служби, као и извештаји Еф-Би-Аја о криминалним активностима Тачијеве банде упућивани су разним министарствима спољних послова. Али, они су изабрали политички опортунитет. Оно што је данас ново јесте да је то неко објавио", рекао је Марти.

"Мислим да међународна заједница треба да зна ко су биле вође ОВК", рекао је Марти и подсетио да је та организација пре неколико година сматрана терористичким покретом.

Известилац сматра да ако је он са малим средствима успео да дође до ових закључака онда би "мотивисана правосудна власт, која би уживала политичку подршку, требала само да потврди, него и да открије више".

"Сви на Косову знају шта се догодило. Али, они ћуте из страха", напомиње Марти и подсећа на бројне сведоке који су убијени пре појављивања пред Хашким трибуналом.

Марти се осврнуо и на тешкоћу проналажења сведока и рекао да људи "много више воле да проведу године у затвору него да открију имена одговорних".

Известилац Савета Европе навео је и да је прошле године разговарао са бившом главном хашком тужитељком Карлом дел Понте која му је рекла да су подаци о "Жутој кући" у архивама Трибунала.

"Али, кад сам их затражио, чудновато су ми одговорили да су их уништили. Одједном никаква анализа више није била могућа", рекао је Марти.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи