Уставни суд одложио одлуку о навијачима

Одложена одлука о захтеву републичког јавног тужиоца да Уставни суд забрани рад екстремним навијачким подгрупама. То што Уставни суд још није донео одлуку не спречава остале државне органе да реагују, рекла председница тог суда Боса Ненадић.

Судије Уставног суда Србије одложиле су одлуку о захтеву за забрану екстремних навијачких подгрупа, који је поднео републички јавни тужилац.

Уставни суд, после вишечасовне расправе, није прихватио закључак судије известиоца Драгише Слијепчевића да је тај орган надлежан да одлучује о забрани 15 екстремних навијачких подгрупа Црвене звезде, Партизана и Рада.

Како је новинарима речено у том суду, судија известилац, после закључка суда, треба да предложи даље поступање.

На данашњој седници, главна тачка спорења била је да ли је Суд надлежан да расправља о забрани нерегистрованих удружења, као што је случај са 15 екстремних навијачких подгрупа, чију забрану је затражио републички јавни тужилац.

Судија известилац рекао је да те навијачке подгрупе нису регистроване у Агенцији за привредне регистре.

У свом закључку, судија известилац Драгиша Слијепчевић навео је да је Уставни суд надлежан да одлучује само о забрани рада регистрованог, али и нерегистрованог удружења основаног у складу са законом, као и делова удружења без статуса правног лица у оквиру регистрованог удружења.

"Суд је надлежан да расправља о забрани рада таквих група, када је њихово деловање усмерено на насилно рушење уставног поретка, кршење зајамчених људских или мањинских права или изазивања расне, националне и верске мржње", наводи се у закључку судије известиоца.

Он је подсетио и на могућност да нерегистрована удружења делују тајно.

"Међутим, да ли су 'удружења' чију је забрану предложио републички јавни тужилац тајно основана мимо услова прописаних законом, у конкретном случају не може се утврдити из достављене документације, зато сматрам да се до одговора на ово фактичко питање може доћи једино на јавној расправи", оценио је Слијепчевић.

Председница Уставног суда Боса Ненадић указала је да то што тај суд још није донео одлуку о забрани навијачких подгрупа не спречава остале државне органе да реагују.

Ненадићева је подсетила да у захтеву за забрану тих група тужилац наводи да је реч о криминалним структурама.

"Ако су то криминалне групе, ја се питам да ли је то једино у надлежности Уставног суда", истакла је Боса Ненадић.

Она је упитала да ли је, претходно, изостало деловање осталих органа, па се сада тражи да Уставни суд забрани деловање тих група, чије је деловање, и према њеној оцени, неспорно криминално.

"Хулиганске и криминалне групе" 

Уставни суд одржао је неколико припремних седница у вези са тим предметом.

Предлог за забрану екстремних навијачких подгрупа у оквиру удружења грађана и ван удружења и њихово брисање из регистра, поднео је, 16. октобра прошле године, тадашњи вршилац дужности републичког јавног тужиоца Слободан Радовановић.

Забрана се тражи за подгрупе уписане у Регистар удружења, друштвених и политичких организација: Ultra boys, Belgrade boys, Ultras, Brigate, Aлкатраз, Лудаци-Падинска Скела, Анти-Роми, South family, Head hunters, Irriducibili-NBG, Shadows, Extreme boys, Чувари части, Brain damage и United Force 1987.

Такође, затражена је забрана навијачке подргрупе Јунајтед форс 1987, која није регистрована у оквиру неког удружења, већ је организована на територијалном принципу, по месту становања.

У предлогу су детаљно набројане навијачке подгрупе које се сматрају за хулиганске и криминалне групе, као и све њихове вође.

Тужилац тражи забрану Ултра бојса, на челу са Марком Вучковићем, Вељком Стајићем, Марком Митровићем, Мирославом Јанковићем и Иваном Богдановом, који је ухапшен због нереда на стадиону у Ђенови.

Затим Белгрејд бојса чије су вође Велибор Дуњић, Урош Аврамовић, Жељко Божовић и Дражен Драгаш, који је у недељу увече ухапшен због претњи власнику једног локала и недозвољеног ношења оружја.

Тражи се забрана и за Ултрас на челу са Владимиром Шавијом, Драганом Васићем, Миланом Ћопићем и Вукашином Поповићем, затим за Алкатраз који предводе Никола Дедовић, Владимир Маљковић, Александар Вавић, Љубомир Марковић, Ђорђе Прелић и Милош Радисављевић.

Поред тога, забрана се тражи за Лудаке Падинска Скела коју води Драган Ћурчић, Анти-Роме на челу са Предрагом Симићем, Саут фемили вође Алена Костића, Хед хантерс коју предводи Бранислав Пенчић, Irriducibili-NBG вође Жарка Видаковића, Шедоус вође Горана Кљештана, Икстрим бојса вође Љубише Стевића.

Предложена је забрана и за Чуваре части на челу са Александром Васићем, Брејн демиџ вође Драгана Ђурђевића, као и за Јунајтед форс, који предводе Драган Супуровић и Марко Булатовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи