Поново одбијен Суботићев захтев

Предлог за јемство, од пет милиона евра, које је понудио Станко Суботић Цане, одбио Апелациони суд. То је највиши износ јемства који је неки окривљени икада понудио српском правосуђу.

Апелациони суд у Београду потврдио је решење Специјалног суда у Београду, који је одбио предлог за јемство одбеглом Станку Суботићу Цанету. Суд сматра да нема услова да му се укине притвор и повуче међународна потерница која је за њим расписана.

Према мишљењу Суда, ни јемство од пет милиона евра није довољно да би гарантовало да ће се Суботић одазвати судским позивима, с обзиром на то да је већ готово четири године у бекству.

То је највиши износ јемства који је неки окривљени, икада, понудио српском правосуђу, а трећи који нуди Суботић.

Претходни предлози за јемство од 700.000 евра и два милиона евра које је понудо Суботић били су одбијени, јер су, поред опасности од бекства, разлози за притвор били и утицање на сведоке и тежина кривичног дела.

Јемство се одређује само у случају да је разлог за притвор опасност од бекства, јер у случају да окривљени постане недоступан правосудним органима јемство припада правосудном буџету.

Суботићев бранилац по службеној дужности Предраг Марић рекао је претходно суду да Суботић нуди тако високу суму за јемство, како би му се омогућила одбрана са слободе и непосредно суђење на ком би могао да изнесе своју одбрану и каже шта све зна о шверцу цигарета деведесетих година.

Суботићу се суди у одсуству, као организатору групе од 13 чланова која је од шверца цигарета 1995. и 1996. године стекла корист од 28 милиона евра и осам милиона америчких долара.

Присуство браниоца обавезно

Суботића заступа адвокат Марић, по службеној дужности, кога је именовао Специјални суд 15. септембра, пошто су његови адвокати Владимир Бељански и Радослав Тадић пет дана раније отказали пумономоћје за заступање, с образложењем да суд њиховом клијенту није обезбедио право на одбрану.

Пошто му се суди у одсуству присуство браниоца на суђењу је обавезно.

Суботић живи у Швајцарској, чији кривични закон не познаје кривично дело злоупотребе службеног положаја у сопственој фирми за које се Суботић терети у Србији, и тамо не може да буде ухапшен.

Хапшен је, међутим, пре две и по године у Москви, по српској потерници на аеродрому, али је после два месеца пуштен, јер је то кривично дело по руском закону застарело.

Поред Суботића, из групе оптужених у бекству су и његов сестрић Никола Милошевић, Јовица Ранђеловић и Ивана Крчмаричић и за њима су расписане Интерполове потернице.

На оптуженичкој клупи су и некадашњи директор Савезне управе царина Михаљ Кертес, оснивач јединице "Шкорпиони" Милан Милановић Мргуд, бивши начелник новосадске полиције Миодраг Завишић, бивши шеф новосадске Државне безбедности Милован Попивода и бивши радници царине Небојша Николић Тарзан и Драго Додевски.

Оптужени су и радник Суботићевог предузећа "Миа Уб" Мирослав Пешић, певачица Ивана Олујић, Лука Ненадић и Стеван Бановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи