Харадинај на привременој слободи

Бивши командант Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај биће привремено пуштен на слободу, од 17. децембра до 14. јануара идуће године. Харадинај затражио привремено пуштање због рођења детета. Захтев за пуштање није одобрен његовом саборцу Љахију Брахимају.

Хашки трибунал одобрио је захтев бившег команданта Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја да буде привремено пуштен на слободу, током зимске паузе у раду тог суда, од 17. децембра до 14. јануара идуће године.

Исти захтев, међутим, није одобрен његовом саборцу Љахију Брахимају, саопштио је Хашки суд.

Харадинај је затражио привремено пуштање на слободу због рођења детета, које се очекује почетком јануара.

Том Харадинајевом захтеву успротивило се Тужилаштво јер би, како су навели, то угрозило интегритет новог суђења.

У наводима Тужилаштва, истиче се да застрашивање сведока на Косову и даље представља значајне проблеме у обезбеђивању сведочења и да Харадинајева популарност, у међувремену, није умањена.

Међутим, Судско веће је навело да Харадинај не представља претњу по жртве, сведоке или неке друге особе, док је за Брахимаја наведено да би, ако би био привремено пуштен на слободу, могао да представља претњу по жртве или сведоке.

Опасност пред изборе?

Тужилаштво је указало и да се привремено ослобађање Харадинаја и Брахимаја не препоручује у овом тренутку у политичкој клими која влада на Косову, а нарочито пред изборе, који би требало да се одрже 12. децембра, а на којима ће учествовати и Харадинајева Алијанса за будућност Косова.

Тужилаштво је подсетило и да је Жалбено веће, у јулу, такву ситуацију описало као "атмосферу раширеног и озбиљног застрашивања сведока без преседана", као и да је Европска комисија у извештају о Косову за текућу годину, од 9. новембра, потврдила да застрашивање сведока представља озбиљан проблем.

Суђење Харадинају и његовим сарадницима Идризу Баљају и Љахију Брахимају делимично ће бити поновљено због претњи сведоцима.

Првостепеном пресудом од априла 2008. године, Харадинај и другооптужени Баљај ослобођени су кривице по свих 37 тачака оптужнице за злочине над Србима, Ромима и Албанцима, у околини Дечана, 1998, док је трећеоптужени Брахимај осуђен на шест година затвора, због окрутног поступања према заробљеницима у логору ОВК, у селу Јабланици.

Делимично понављање суђења, жалбено веће Трибунала наложило је зато што на првом процесу нису била саслушана два кључна сведока, бивши припадници ОВК, који су одбили да сведоче зато што су били "узнемиравани" и "застрашени".

На застрашивање и узнемиравање сведока на Косову, указало је и судско веће у првостепеној пресуди у којој је назначено и да су почињени злочини над неалбанцима и Албанцима које је ОВК сматрала нелојалним, али да није доказана кривица Харадинаја и Баљаја.

Требало би да ново суђење почне крајем јануара 2011. године.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи