Потрага за Гораном Хаџићем

Завршен претрес кућа у Новом Саду, у оквиру потраге за хашким оптужеником Гораном Хаџићем. Претрес обављен у склопу редовне потраге за хашким бегунцима, рекао Ивица Дачић.

Припадници службе за откривање хашких бегунаца претресли су куће у насељу Телеп, у Новом Саду, у оквиру потраге за хашким оптужеником Гораном Хаџићем. После претреса куће, у Улици Арањи Јаноша 9, остала су само два полицајца и бројни новинари.

На тој адреси налазе се две куће које припадају породици Хаџић, из којих је он побегао 2004. године.

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да је акција спроведена на основу наредбе тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића и да су претресене куће и станови блиских рођака Горана Хаџића.

"Циљ акције је потрага за документима и материјалима, али и лицима која имају евентуална сазнања о томе где се налази хашки бегунац Горан Хаџић. Они би могли да помогну у његовом лоцирању и проналажењу", објаснио је Векарић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је претрес у Новом Саду обављен у склопу редовне потраге за хашким бегунцима.

"Никаквих посебних разлога нема зашто је претрес извршен баш данас. То су редовне активности које се руководе и координирају од стране органа и тела који се баве сарадњом са Хашким трибуналом", рекао је Дачић.

Дачић је додао да МУП само извршава налоге органа задужених за сарадњу са Трибуналом у Хагу, којима, потом, подноси извештај поводом открића у истрази, а они то онда саопштавају јавности.

У бекству од 2004. године 

Горан Хаџић, један од двојице бегунаца, хашких оптуженика, рођен је 7. септембра 1958. године, у општини Винковци.

Пре сукоба у Хрватској, почетком деведесетих, радио је као магационер ВУПИК-овог погона у Пачетину, у општини Вуковар.

Оптужница против Горана Хаџића потврђена је 4. јуна 2004, а обелодањена 16. јула 2004. године. Од тада се Хаџић налази у бекству.

У оптужници се наводи да је Горан Хаџић, као председник Владе Српске аутономне области Славонија, Барања и западни Срем, и после тога као председник Републике Српске Крајине (РСК), учествовао у удруженом злочиначком подухвату као саизвршилац.

Сврха тог удруженог злочиначког подухвата била је да се силом трајно уклони већина хрватског и другог несрпског становништва са отприлике једне трећине територије Републике Хрватске, с циљем да то постане део нове државе под српском доминацијом, каже се у оптужници МКСЈ.

Према оптужници, од 1. августа 1991. до краја јуна 1992, Горан Хаџић, делујући сам или у договору с другим знаним и незнаним учесницима, у удруженом злочиначком подухвату планирао је, подстицао, наредио, починио и на друге начине помагао и подржавао планирање, припрему и извршење прогона хрватског и другог несрпског цивилног становништва.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи