Хапшења у Србији и Црној Гори

На територији Србије и Црне Горе ухапшено 17 особа, чиме је почела примена синоћ потписаног Споразума о изручивању између Београда и Подгорице. Србија неће бити уточиште криминалцима, поручила министарка Снежана Маловић. Акција хапшења није завршена.

У рекордном року, одмах по синоћњем потписивању међудржавног споразума о изручењу, у Србији је ухапшено 11 особа са потернице Интерпола, а у Црној Гори шест.

Међу ухапшенима у Србији су и бивши начелници и високи функционери Државне и Јавне безбедности Црне Горе, који се терете за ратне злочине над цивилима. Петорица Црногораца сумњиче се за кривична дела организованог криминала, а двојица, ухапшених у Пожаревцу и Суботици, сумњиче се за фалсификовање новца. Акција хапшења није завршена.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да су сви ухапшени изведени пред надлежног истражног судију, који им је одредио екстрадициони притвор.

Због убиства у покушају, Црној Гори биће изручен нарко-дилер Златко Ајковић, а Ненад Бјелајац због фалисификовања новца и злочиначког удруживања.

Петорица се сумњиче за ратне злочине. У одсуству се, због депортација муслиманских цивила 1992. године, у случају Мориње, у Подгорици већ суди четворици ухапшених бивших полицајаца - Бошку Бојовићу, Милораду Ивановићу, Милисаву Марковићу и Радоју Радуновићу.

Предрагу Стругару суди се због злочина над албанским цивилима 1999. године.

У Црној Гори је ухапшено шест од 17 особа, колико Србија потражује од те државе. Најпознатији међу њима је члан Шарићевог клана Борис Лабан, који је ухапшен у Беранама.

Србији ће због трговине наркотицима бити изручени Самир Мусић и Марко Станић. За шверц цигарета терети се Богдан Марковић из Пјеваља, а за примање мита Ален Сијерић.

Дуго чекани споразум о изручењу, који су потписали министарка правде Србије и амбасадор Црне Горе Игор Јововић, ступио је на снагу одмах после потписивања у Београду.

"Уговор је потписан пре уговореног датума због оперативних истрага које су у току. Очекујем да ћемо ускоро имати резултате и да ће убрзо уследити прва изручења по овом основу", рекла је министарка правде Снежана Маловић.

Споразумом су предвиђена изручења за кривична дела организованог криминала, корупције, дела против човечности и других добара заштићених међународним правом, прања новца и других тешких кривичних дела, за која је запрећена казна од пет и више година затвора, укључујући и ратне злочине.

Министарка је оценила да су потписивањем уговора Србија и Црне Гора показале одлучност да организованом криминалу пруже прави одговор.

"Потписивањем овог споразума отколоњене су препреке које су у последњих годину дана на пољу правне сарадње оптерећивале односе две државе и њиме је направљен велики корак, а овим је и Црна Гора јасно показала да има политичку вољу да се ухвати у коштац са организованим криминалом", оценила је Маловићева.

Потписани споразум омогућава да сви они који дуго избегавају хапшења и суђења, скривајући се иза држављанства, буду процесуирани.

"Србија неће бити уточиште криминалцима", рекла је Маловићева и додала да је у односу на сличне уговоре који су до сада закључени са другим државама споразум са Црном Гором корак даље, пошто је њиме обухваћен шири спектар кривичних дела.

Векарић: Ускоро конкретни резултати

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да је потписивање Споразума изузетно значајно и да се убрзо очекују конкретни резултати, јер су неке акције већ у току.

"Поздрављамо то потписивање, јер није реч само о посебном акту, већ су акције тренутно у току и са обе стране очекују се брзо конкретни резултати", рекао је векарић агенцији Бета.

Он је навео да су потписивањем тог споразума обе земље показале мудрост и рационалност.

"Споразум је изузетно значајан јер се њиме бришу границе за борбу против организованог криминала и ратних злочина", истакао је Векарић.

Споразум ће, поред осталог, омогућити изручење припадника криминалне групе одбеглог Дарка Шарића за које се верује да се налазе Црној Гори.

Неки од њих, попут Горана Соковића, хапшени су по потерницама Србије, али нису могли да буду изручени због ранијих уставних препрека у Црној Гори.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи