Захтев за заплену имовине Карићима

Тужилаштво предложило да се одбеглом Сретену Карићу и члановима његове породице привремено заплени имовина вишемилионске вредности, јер постоји несразмеран однос профита од "Мобтела" и вредности имовине.

Више тужилаштво у Београду предложило је да се одбеглом Сретену Карићу и члановима његове породице привремено заплени имовина вишемилионске вредности за коју се сумња да је проистекла из кривичног дела, јер постоји несразмера између законитих прихода бившег директора "Мобтела" и вредности имовине.

Сретен Карић је заједно са братом Богољубом оптужен за малверзације у "Мобтелу", где су са сарадницима оштетили компанију и државу за око 60 милиона евра.

Пошто је покренут кривични поступак против њих 2006. године, Сретен Карић почео је да продаје имовину значајне вредности и новац износи у иностранство, тврди тужилаштво у образложењу разлога за заплену имовине.

Тужилаштво је тражило да се од Сретена Карића привремено одузме неизграђено земљиште у селу Бечмен код Земуна површине 200 ари и 4,5 одсто удела у власништву фирме "Јунет интернешенел", укупне вредности 120.000 евра, а да се од Горана Карића одузму аутомобили "ферари 599" и "фијат 500 абартх", као и стан површине 150 квадратних метара у строгом центру Београда.

Тражи се и одузимање стана који је Сретен Карић 2000. године купио за 4,3 милиона динара, а те године је имао приход од 541.000 динара, навело је тужилаштво.

Захтевом за привремену заплену имовине обухваћени су и чланови његове уже породице Славица Карић, Бојан Карић, Стефан Карић и Гордана Карић.

Одбрана: Имовина стечена легално

Адвокати породице Карић тврдили су да је имовина чије одузимање тражи тужилаштво стечена легалним приходима и да је њена вредност неколико десетина пута мања од прихода које су пријавили бивши директор Мобтела Сретен Карић и његов син, директор Делта Спорта Горан Карић.

Адвокати Сретена Карића приложили су доказе да је он од 2000. године до 2008. године у Србији легално зарадио око четири милиона евра, не рачунајући приходе које је остваривао на Кипру.

"То указује на несразмеру вредности имовине и прихода, али у корист Сретена Карића", рекао је његов адвокат Милорад Пањевић.

Адвокат Горана Карића, Илија Дражић, рекао је да је његов брањеник аутомобиле "ферари" и "фијат" купио 2008. године, када је зарадио укупно 511.000 евра као директор "Делта спорта".

Дражић је рекао да је Карић купио "ферари" новцем од кредита од 236.000 евра који му је одобрила "Банка Интеза" и да тај кредит и даље отплаћује тако што му се рате одбијају од месечне зараде, док је вредност "абартованог фиће" дупло мања од месечне плате Горана Карића.

"То нема везе ни са сразмером ни са несразмером, он је радио у фирми која нема везе са његовим оцем Сретеном Карићем, једноставно, реч је о томе да је човек који добро зарађује купио добар ауто", рекао је Дражић.

Горану Карићу је раније стављена забрана располагања тим аутомобилима, чије су фотографије објављене у готово свим медијима.

Горан Карић је ожењен Иваном Мишковић Карић, ћерком власника "Делте" Мирослава Мишковића.

Пошто размотри предлог тужилаштва суд ће донети одлуку о привременој пленидби којом би управљала Дирекција за одузету имовину до правоснажности пресуде која Карића терети за злоупотребе у "Мобтелу".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи