Егзекуција албанских затвореника

Тужилаштво за ратне злочине дошло до докумената по којима је бивши министар правде Драгољуб Јанковић наредио да се српски осуђеници пребаце у Дубраву. Ти затвореници су 1999. године, учествовали у убиству 180 албанских затвореника, потом су пуштени на одсуство, али се нико од њих није вратио у затвор.

Током преткривичног поступка за ратни злочин у косовском затвору Дубрава, код Истока, 1999. године, Тужилаштво за ратне злочине Србије дошло је у посед документа - наредбе којом тадашњи министар правде Драгољуб Јанковић налаже да се српски осуђеници за најтежа кривична дела из затвора у централној Србији пребаце у Дубраву.

Ти затвореници су, маја 1999. године, учествовали у убиству 180 албанских затвореника, потом су пуштени на одсуство, али се нико од њих није вратио на издржавање казне.

"Дошли смо до докумената која указују на лица против којих је Фонд за хуманитарно право већ поднео пријаве и утврдили смо да је велики број српских затвореника пребачен у Дубраву и да је извршена егзекуција албанских затвореника", рекао портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.

Током преткривичног поступка откривена је и улога Николе Шаиновића у том злочину, а у истрази се помиње и Зоран Стевановић, некадашњи начелник Управе за извршење заводских санкција. Тужилаштво тек треба да одлучи кога ће осумњичити у том предмету.

Убиство албанских затвореника је уследило непосредно пошто је НАТО у најмање два наврата бомбардовао затворски комплекс. 

Тадашње српске власти су убијене Албанце приказали као жртве бомбардовања, док су Албанци тврдили да су их убили полицајци.

Затвор Дубрава највећа је казнена установа на Косову и један од намодернијих затвора у то време. Налази се неколико километара источно од Истока, близу границе с Црном Гором.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи