Хапшење Младића и даље приоритет

У обраћању холандским парламентарцима Серж Брамерц и Штефан Филе сагласили се да је приоритет хапшење Младића и Хаџића. Међутим, док их је европски комесар за проширење позвао да подрже прослеђивање српске кандидатуре, хашки тужилац заговара наставак политике условљавања.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, пред посланицима холандског парламента, поновио је да "условљавање и притисак" остају кључни за хапшење оптужених бегунаца, а нарочито Ратка Младића. Са друге стране, европски комесар за проширење Штефан Филе позвао је холандске парламентарце да подрже прослеђивање кандитуре Србије Европској комисији.  

У говору пред Одбором за европске послове парламента у Хагу, Брамерц је рекао да су Младић и други бегунац Горан Хаџић "у домашају" власти Србије.

Брамерц је поново назначио да у Србији постоји политичка воља да се ухапси Младић, али и да на оперативном нивоу и даље има препрека да се то оствари, те да бегунци имају "мреже за подршку".

Одговарајући на питања посланика да ли је сарадња довољна за даље приближавање Србије Унији, Брамерц је указао на то да он "не доноси политичке одлуке, већ износи констатације на основу којих владе могу да донесу одлуке".

Главни тужилац је рекао и да не види проблем у свакодневној сарадњи Београда у вези са приступом сведоцима, архивама и документима, већ у томе што бегунци још нису ухапшени.

Хапшење бегунаца остаје "највиши приоритет" хашког тужилаштва, нагласио је Брамерц.

Црна мрља за међународну правду

Подсећајући да је Младић на слободи 15 година после геноцида над муслиманима у Сребреници, за који је оптужен, главни тужилац је оценио да би да би нехапшење бившег команданта Војске Републике Српске било "црна мрља за међународну правду".

Поновио је да је летос српским властима дао препоруке за унапређење метода и ресурса потраге, након чега се показало да нису дале резултате информације из истраге које су прошлог децембра побудиле његов "оптимизам".

Брамерц је нагласио да су власти у Београду те препоруке усвојиле, али да је потребно време за њихово спровођење.

Главни тужилац је најавио и да ће у новембру посетити Београд, пре него што поднесе извештај о сарадњи Србије Савету безбедности УН, 6. децембра, у Њујорку.

Филе за прослеђивање српске кандидатуре

После Брамерца који је одговарао и на питања посланика, пред истим одбором о перспективи приближавања Србије ЕУ, говорио је и европски комесар за проширење Уније Штефан Филе.

Филе се заложио за то да холандски парламентарци подрже прослеђивање српске кандидатуре Европској комисији, истичући да тиме ни на који начин неће бити угрожена могућност условљавања Србије сарадњом с Трибуналом.

"Имамо прилику да подржимо Србију која жели да се промени и прихватање тих промена је пођеднако важно као и неодустајање од условљавања", истакао је Филе у обраћању холандском парламенту.

"Наши циљеви су јасни, Комисија је посвећена захтевању пуне сарадње са Хагом у циљу европских интеграција са Србијом али сада је потребно искомбиновати условљавање и смисао за политику", додао је европски комесар.

Филе сматра да је Србија у сарадњи с Хагом искрена и да чини све што може да испуни своје обавезе.

"Србија је дала много, изручен је Караџић, пребачени су дневници Ратка Младића, 44 од 46 оптуженика је изручено. Четрдесетчетири није четрдесетшест, и сагласни смо да посао неће бити завршен и правда неће бити задовољена док су Младић и Хаџић у бекству и док не буду изведени пред лице правде", истакао је Филе.

Према његовом мишљењу, прослеђивање кандидатуре Србије био би подстицај да се Србија позабави тешким питањима и да нација види да је члнаство у ЕУ реално.

Од оцена главног тужиоца и европског комесара зависиће став Холандије о кандидатури Србије за чланство у ЕУ, која ће бити једна од тема Савета министара, 25. октобра, у Луксембургу.

Холандија је даље приближавање Србије ЕУ до сада једина условљавала хапшењем и изручивањем Трибуналу двојице преосталих бегунаца, нарочито генерала Младића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи