Потврђена пресуда за "Овчару"

Апелациони суд потврдио првостепену пресуду за ратни злочин на пољопривредном добру "Овчара", у новембру 1991. године. Веће за ратне злочине први пут се позвало се на пресуду Трибунала у Хагу.

На данашњем рочишту, Апелациони суд у Београду потврдио је већину првостепених пресуда за ратни злочин против ратних заробљеника на пољопривредном добру "Овчара" код Вуковара 1991. године, саопштио је Суд, наводећи да се прву пут позвао на одлуку Трибунала у Хагу.

Одбацујући жалбе окривљених и њихових бранилаца да жртве нису ратни заробљеници, Веће за ратне злочине судије Синише Важића позвало се на пресуду Трибунала у предмету Влашкић.

"Ово је први пут да се домаћи суд позвао на пресуду Међународног кривичног суда за бившу Југославију", наведено је у саопштењу Апелационог суда.

Апалециони суд је оценио неоснованим жалбе бранилаца и окривљених "јер је првостепени суд правилну утврдио одлучну чињеницу да се у конкретном случају радило о ратним заробљеницима", наведено је у саопштењу.

Суд је оценио безначајном са правог становиштва околност да се "статус ратног заробљеника не појављује у унутрашњем оружаном сукобу".

Првостепени суд је "на поуздан начин утврдио да су се стране у сукобу сагласиле да тај статус обезбеде лицима лишеним слободе". Слично становиште заузео је и Међународни кривчни суд за бившу Југославију у случају "Влашкић", навео је Апелациони суд.

На јавној седници одржаној од 14. до 23. јуна, поступајући по жалбама окривљених и њихових бранилаца, Веће судије Важића је пооштрио казну Нади Калаби на 11 година затвора, а Ивану Антонијевићу смањило на 15 година затвора.

По истим жалбама, Веће је потврдило двадесетогодишње казне Мирољубу Вујовићу, Станку Вујановићу, Предрагу Милојевићу, Ђорђу Шошићу, Мирославу Дјанковићу и Саши Радаку.

Потврђене су и првостепене пресуде Милану Војновићу на 15 година затвора, Јовици Перићу на 13, Милану Ланчужанину на шест година, као и Предрагу Драговићу и Горану Мугоши на пет година затвора. 

Веће је одбило жалбе Тужилаштва на особадјајуће пресуде Марку Љубоју, Слободану Катоћу, Предрагу Маџарцу, Вуји Златару и Милораду Пејићу.

На пољопривредном добру Овчара после предаје болнице у Вуковару, припадници територијалне одбране Вуковара убили су више од две стотине хрватских ратних заробљеника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи