Гробница у језеру Перућац

Пронађени скелетни остаци 11 лица, на локацији језера Перућац, код Бајине Баште, саопштило Тужилаштво за ратне злочине. Претпоставља се да се ради о жртвама ратних злочина које је починио Милан Лукић са припадницима својих формација, наводи Тужилаштво.

Тужилаштво за ратне злочине саопштило је данас да су на локацији испражњеног језера Перућац, код Бајине Баште, надлежни органи Србије, у понедељак, пронашли скелетне остатке најмање 11 лица.

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић потврдио је за РТС да су, према првим сазнањима, једном лицу руке биле везане жицом на леђима.

Припадници Жандармерије, пограничне полиције и СУП-а Бајина Башта претражили су десну обалу Дрине и заједно са представницима Института за нестала лица БиХ наставили су да врше претраге на обали Перућца.

На основу првих информација, претпоставља се, наводи се у саопштењу, да скелетни остаци припадају жртвама ратних злочина које је починио Милан Лукић са припадницима својих формација.

Правосудни органи Србије договорили су са представницима Института за нестала лица БиХ динамику претраге, пошто је Тужилаштво за ратне злочине, у петак, спречило поновно пуњење тог акумулационог језера водом, каже се у саопштењу Тужилаштва за ратне злочине.

Злочини Милана Лукића

Милан Лукић је осуђен у Хашком трибуналу на доживотну робију, због убистава, нечовечних дела, окрутног поступања и истребљења, затим прогона на политичкој, расној или верској основи.

Оптужница га је теретила да је као вођа "Белих орлова" или "Осветника", локалне паравојне групе босанских Срба у Вишеграду, у више наврата, одводио босанске муслимане на обалу Дрине, где их је постројавао и убијао.

Убио је око 70 жена, деце и старијих мушкараца босанских Муслимана, заточених у кући у Вишеграду, коју је запалио.

Брутално је лишио живота босанску Муслиманку у насељу Поток, у Вишеграду.

У више наврата, тукао је мушкарце заточене у заточеничком логору у касарни у Узамници, у Вишеграду.

Милан Лукић је ухапшен 2005. године, у Аргентини, а наредне године је изручен Хашком трибуналу. У току је одлучивање по жалби коју су уложили његови браниоци.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи