Нагодба са Ковачевићем

Две године и три месеца провешће у затвору Миладин Ковачевић, оптужен за наношење тешких повреда Брајану Штајнхауеру. То је резултат споразума Ковачевићевог браниоца и тужилаштва, каже портпарол републичког тужилаштва Томо Зорић.

Портпарол републичког тужилаштва Томо Зорић изјавио је да су Основно тужилаштво у Београду и Миладин Ковачевић закључили споразум о признању кривице по којем ће он, бити кажњен са две године и три месеца затвора за наношење тешких телесних повреда Американцу Брајану Штајнхауеру у Бостону, 2008. године.

"Овај споразум ће данас бити упућен Првом основном суду у Београду, који треба да донесе одлуку да ли ће споразум прихватити, или не", навео је Зорић.

Зорић је објаснио да ће, уколико споразум буде прихваћен, Суд донети решење о прихватању, а потом и осуђујућу пресуду, којом ће огласити кривим Миладина Ковачевића и изрећи му казну затвора од две године и три месеца.

Рочиште о споразуму о признању кривице заказано је пред Првим основним судом за 27. септембар, када ће бити познато и да ли је тужилаштво одустало од гоњења Ковачевића за кривична дела фалсификовање исправа и подстрекавање на злоупотребу службеног положаја.

Ковачевићев адвокат Боривоје Боровић рекао је да је Ковачевић пристао на нагодбу са замеником основног тужиоца у Београду Сашом Бошковићем јер не жели да поступак оптерећује народ и државу, политичку и правосудну власт у Србији.

Боровић је рекао да ни од њега ни од Ковачевића нису потекле информације о нагодби које су јуче објавили амерички Њујорк тајмс и агенција АП, и да је америчке медије најверованије обавестио пуномоћник оштећеног Штајнхауера, који је био у контакту са тужилаштвом из Србије.

Требало је да суђење у Београду почне јуче, али је одложено за данас, како би суд одлучио о предлогу одбране да се из списа предмета издвоји документација из САД, где је поступак против Ковачевића вођен као према малолетнику.

Ковачевићев адвокат је навео да, према законима Србије, против оптуженог не може, истовремено, да се води поступак као према малолетној и према пунолетној особи.

Штајнхауерова породица незадовољна

Адвокат Брајана Штајнхауера Ирвин Ротман изјавио је да породица Штајнхауер разочарана, јер је казна понуђена Ковачевићу "превише блага", пренео је Њујорк дејли њуз.

Ротман је навео да се Штајнхауер још није потпуно опоравио од повреда добијених у мају 2008. године.

Њујорк тајмс је пренео и да је сенатор Чарлс Шурмер, који је тражио помоћ од Србије да се Ковачевић врати у САД, изразио негодовање када је чуо висину договорене пресуде.

"Казна не одговара злочину. То је био тежак чин, у којем је скоро убијен Брајан Штајнхауер. Повреде које је он задобио заслужују више од две године", рекао је Шурмер.

Ковачевић је после туче у којој је повређен Штајнхауер, ухапшен у САД и после месец дана пуштен је уз јемство од 100.000 долара.

Србија је од САД преузела кривично гоњење Ковачевића, а Влада Србије је породици Штајнхауера уплатила 900.000 долара за трошкове његовог лечења.

Ковачевић је оптужен и за фалсификовање исправа и подстрекивање на злоупотребу службеног положаја и да је на београдском аеродрому, 9. јуна 2008, употребио неистинити путни лист као прави и показао га пограничној полицији, приликом пасошке контроле.

Уз Ковачевића, оптужени су и бивши вицеконзул у Њујорку Игор Милошевић и бивши конзул Слободан Ненадовић, који се терете да су прекорачили службена овлашћења и омогућили Ковачевићу да оде из Сједињених Америчких Држава, чиме су му помогли избегавање кривичног поступка у САД.

За тешке телесне повреде запрећена је казна до осам година затвора, за фалсификовање докумената до пет година затвора, колико и за злоупотребу службеног положаја.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи