Одложено суђење Васиљевићу

Судски процес против власника "Југоскандика" Јездимира Васиљевића и његове групе одложен за 30. новембар. Васиљевић и његови сарадници оптужени за злоупотребу службеног положаја, превару и утају везану за пирамидалну штедњу деведесетих година.

Почетак суђења власнику пропале штедионице "Југоскандик" Јездимиру Васиљевићу и његовој групи одложено је пред Вишим судом у Београду за 30. новембар због изостанка првооптуженог Милорада Вукотића, директора Банке приватне привреде Црне Горе.

Васиљевић и четворица његових сарадника оптужени су да су оштетили штедише за 95 милиона евра и проневерили 29 милиона евра. Поред Васиљевића и Вукотића, оптужени су и Љубивоје Шундић, Драган Антонијевић и адвокат Стеван Протић.

Суд је одбио предлоге одбране да Васиљевић буде пуштен из притвора и да поступак против Вукотића буде раздвојен и наложио превођење документације о изручењу власника "Југоскандика" из Холандије, као и достављање медицинске документације о Васиљевићевом здравственом стању.

Вукотићев адвокат Војислав Вукотић рекао је да његов брањеник, који је држављанин Црне Горе, "нема намеру" да долази на суђење из Црне Горе и предложио да се поступак против Вукотића обустави, да се одбаци оптужница или да се предмет у односу на Вукотића уступи црногорском правосуђу.

Заменица вишег тужиоца у Београду Емилија Милосављевић успротивила се том предлогу уз образложење да су Вукотић и Васиљевић оптужени као саизвршиоци.

Васиљевићеви адвокати Бранка Слани Табароши и Драгољуб Ђорђевић предложили су и одлагање почетка суђења до завршетка стечајног поступка над "Југоскандиком", али суд је одбио и тај предлог одбране.

Оптужени адвокат Стеван Протић рекао је да документација о изручењу Васиљевића мора да се преведе са холандског језика како би се утврдило због којег је тачно кривичног дела он изручен Србији, пошто у холандском правосуђу не постоји кривично дело злоупотребе положаја.

Адвокат Ђорђевић је предложио да Васиљевићу буде укинут притвор због лошег здравственог стања оптуженог.

"Ма, колико то невероватно звучало и изгледало као за рубрику у Политикином забавнику 'Веровали или не', предложићу укидање притвора. Очигледно је да је Васиљевић болестан, има висок шећер и креће се на штакама", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да је тачно да је Васиљевић напустио земљу 2006. године и поред јемства у вредности од пола милиона евра, односно хипотеке на кућу у тој вредности, али да је то урадио да би "спасио голи живот".

"Зашто би Васиљевић остао без имовине толике вредности? Зато што је имао је по 100 малих можданих удара дневно, о чему сведочи и медицинска документација, и отишао је на лечење у један институт, што је правно посматрано као бекство. Предлажем укидање притвора јер он не може да се лечи на одговарајући начин у затворским условима", рекао је Ђорђевић.

Васиљевић, који се кретао уз помоћ штака, у судницу је доведен из Окружног затвора у Београду, где се налази у притвору 26. марта, када је изручен из Холандије.

Јездимир Васиљевић и његови сарадници оптужени су за злоупотребу службеног положаја, превару и утају везану за пирамидалну штедњу у "Југоскандику", почетком прошле деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи