Ухапшен Богољуб Арсенијевић

Бивши отпораш и сликар Богољуб Арсенијевић Маки, ухапшен на босанско-српској граници због неодазивања судским позивима. Арсенијевић је 1999. године осуђен на три године затвора због ометања службених лица у вршењу дужности.

Истражни судија Вишег суда у Ваљеву Јасмина Терзић потврдила је да је прошле ноћи, по потерници, ухапшен Богољуб Арсенијевић-Маки, сликар из Ваљева и бивши отпораш.

Арсенијевић је ухапшен прошле ноћи при покушају уласка у Србију из БиХ, на граничном прелазу Котроман, по потерници Вишег суда у Ваљеву издатој због неодазивања судским позивима за почетак новог главног претреса.

Данас је приведен у тај суд, где је дао исказ.

"Изјавио сам да не прихватам ново суђење, једино прихватам да та оптужница против мене буде повучена јер је правосуђе имало десет година да оконча поступак, а то није учинило", рекао је Арсенијевић агенцији Бета у згради суда.

Пред Окружним судом у Ваљеву Арсенијевић је 1999. године осуђен за кривично дело ометања службених лица у обављању послова безбедности на три године затвора.

Арсенијевић је са великом групом истомишљеника из Ваљева учествовао у протестима и нападу на зграду општине Ваљево. Том приликом нанета је велика материјална штета, а неколико лица међу којима је и полицајаца је било повређено.

Врховни суд Србије је пресуду укинуо и наложио поновно суђење са реконструкцијом догађаја на митингу против Милошевићеве власти јула 1999. године у Ваљеву.

ЛДП: Хапшење Арсенијевића увредљиво за Србију

Либерално-демократска странка затражила је ослобођање Арсенијевића, уз напомену да је увредљиво и за Србију и за све који су се као део демократског покрета борили против диктатуре режима, да се пред десетогодишњицу петооктобарских промена по аутоматизму хапси један од симбола тог отпора.

"Поштујемо све институције правне државе, али тражимо да се правда и ред коначно раздвоје од бирократског цинизма и оне врсте легализма коју је давно Србији наметнуо Војислав Коштуница", каже се у саопштењу.

Савет за борбу против корупције поручио је да хапшење Арсенијевића представља упозорење да се у држави мало тога променило од 5. октобра 2000.

Како је наведено у саопштењу Савета, "привођење човека који је представљао синоним борбе за демократску Србију уочи обележавања годишњице петооктобарских догађаја, представља озбиљно упозорење да се у држави мало тога променило, иако нас од тих догађаја дели читава деценија".

Вест о хапшењу Арсенијевића је "симбол пораза 5. октобра", каже се у саопштењу.

Савет за борбу против корупције наводи да нас ово "хапшење враћа у време у којем је овај човек (Арсенијевић), борећи се против Милошевићевог режима, омогућио да у фотеље седну они који настављају његов политички прогон".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи