Оптужница због злочина у Ћушки

Због убиства најмање 43 албанска цивила у селу Ћушка подигнута оптужница против девет припадника јединице "Шакали".

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против девет припадника јединице "Шакали" за ратни злочин против цивилног становништва у селу Ћушка на територији општине Пећ, због убиства најмање 43 албанска цивила, 14. маја 1999. године.

Оптужнице су подигнуте против Топлице Миладиновића, Срећка Поповића, Славише Кастратовића, Бобана Богићевића, Звонимира Цветковића, Радослава Брновића, Видоја Корићанина, Вељка Корићанина и Абдулаха Сокића, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Они се терете и за претње насиљем, убиства, уништавање цивилне имовине, пљачке, отимање личне имовине у намери да стекну имовинску добит, са главним циљем да шире страх међу албанским цивилима како би их приморали да напусте места свог пребивалишта и преселе се у Албанију.

Оптужени су, на основу доказа којима раполаже Тужилаштво,да су учествовали у силовањима, отимању личне имовине - златног накита,новца и других драгоцености, паљењу породичних кућа.

У оптужници је наведено да су припадници јединице "Шакали" при извршењу дела показали изузетну суровост, бруталност, безосећајност и безобзирност.

Они су, како је наведено у оптужници, узимали малу децу од окупљеног становништва, стављали им нож под грло, пуцали непосредно испред ногу цивилног становништва, премлаћивали поједине мушкарце на очиглед жена и деце.

Оптужени су да су убиства вршили на свиреп и подмукао начин, неретко пуцајући жртвама у леђа и испаљујући у њихова тела велики број пројектила након чега су већину тела запалили с циљем да онемогуће утврђивање идентитета жртава.

Под командом покојног Небојше Минића, у селу Ћушка је убијен и Хасан Чеку - отац Агима Чекуа и неколико чланова његове породице.

Тужилац предлаже истражном судији да суд деветорици оптужених продужи притвор, наводи се у саопштењу и додаје да је тужилаштво 13. марта поднело истражном судији Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду захтев за спровођење истраге против 26 лица за ове догађаје. У саопштењу је наведено да је према још 17 осумњичених за овај догађај, који се налазе у бекству, расписана Интерполова потерница.

Овај предмет је део акције тужилаштва за догађаје на Косову и Метохији у којима је убијено преко 200 албанских цивила, а комплетан кривични поступак резултат је истраге коју је Тужилаштво Републике Србије за ратне злочине водило у сарадњи са Еулексом, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи