Крај суђења Драшковићу 21. септембра?

Завршна реч оптужбе и одбране на суђењу Андрији Драшковићу и Александру Голубовићу за убиство припадника "сурчинског клана" Звонка Плећића заказана за 21. септембар.

Виши суд у Београду заказао је завршну реч оптужбе и одбране за 21. септембар - на суђењу Андрији Драшковићу и Александру Голубовићу за убиство припадника "сурчинског клана" Звонка Плећића 11. септембра 2000. године у ресторану "Кнез" у Београду.

После завршних речи, судско веће судије Зоране Трајковић требало би да изрекне Драшковићу и Голубовићу четврту првостепену пресуду, пошто су све претходне укинуте.

Веће је претходно, на данашњем претресу, одбило предлоге одбране за нову реконструкцију и читање исказа сведока сарадника.

Због промене чланова судског већа, ово суђење је у уторак по седми пут кренуло испочетка и експресно окончано за два дана, читањем исказа раније саслушаних сведока и вештака.

То је четврто првостепено суђење Драшковићу и Голубовићу пред шестим већем, после 10 година од погибије Плећића, 21. септембра 2000. године.

Суђење, које је после више главних претреса доведено до краја и заказано изрицање пресуде, средином јула враћено је на почетак, због промене више чланова петочланог судског већа.

Изрицање пресуде, које је било заказано за 6. јул, одложено је јер је суд одлучио да изврши допуну доказног поступка вештачењем Плећићеве урачунљивости, који је у тренутку убиства био у алкохолисаном стању са 2,24 промила алкохола у крви, а потом је дошло и до промене судског већа.

За убиство Плећића, Драшковић и Голубовић осуђивани су два пута, али су те пресуде укидане одлукама Врховног суда.

Oни су најпре правоснажно осуђени на 11 и по и на 11 година затвора, а затим, после усвајања захтева савезног тужиоца за заштиту законитости, на поновљеном суђењу на по седам година.

На трећем суђењу они су ослобођени, јер је суд оценио да су пуцали у самоодбрани.

Драшковић и Голубовић су провели четири године у затвору, а после треће пресуде пуштени су на слободу.

Врховни суд Србије је укинуо и ту ослобађајућу пресуду и вратио предмет на поновно суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи