Без тајних спискова

Од сутра ће бити могућ увид у спискове лица која су у Хрватској и Србији осуђена, оптужена или су предмет истраге због сумње да су починила ратни злочин, најавила министарка правде Снежана Маловић.

Увид у спискове лица која су у Хрватској и Србији осуђена, оптужена или су предмет истраге због сумње да су починила ратни злочин од сутра је могуће остварити у министарствима правде у Београду и Загребу, изјавила је министарка правде Србије Снежана Маловић.

Увид у ове спискове до сада је било могуће остварити искључиво у дипломатско-конзуларним представништвима, објаснила је министарка Маловић у изјави Танјугу.

Према њеним речима, могућност да се увид у спискове обави, на основу личног писаног захтева, у министарствима правде Србије и Хрватске умногоме ће допринети грађанима да брже и једноставније дођу до података и да утврде да ли су евентуално на списку лица која су осуђена, оптужена или против којих се води истрага за кривична дела ратних злочина.

Сви заинтересовани грађани на веб страници Министарства правде Србије могу да се обавесте о начину на који могу да остваре увид у спискове, објаснила је министарка.

У Информационо-документационом центру "Веритас" кажу да је потребно, поред самог увида у спискове, пружити и конкретну правну помоћ свима које потражује хрватско правосуђе и објаснити им шта да раде ако утврде да се њихова имена налазе на списку.

"До сада су могли ићи у хрватски конзулат и ишло је тек неколико људи зато што су се плашили свега и свачега, да ће бити тамо ухапшени или да ће у најмању руку одати своју адресу, јер морају да оставе адресу и телефон", рекао је директор "Веритаса" Саво Штрбац.

Снежана Маловић је подсетила да је могућност увида у спискове остварена на основу њеног договора са хрватским колегом, министром правде Иваном Шимоновићем, о формирању мешовите комисије са задатком да преузме попис имена осумњичених, оптужених и осуђених за кривична дела ратних злочина.

Према њеним речима, на овај начин је интензивирана добра правосудна сарадња између Србије и Хрватске, нарочито у сфери борбе против организованог криминала и корупције.

Сада постоји воља и жеља да сарађујемо интензивније него до сада и кад је реч о ратним злочинима, напоменула је она.

Мешовита комисија састављена је од представника министарстава правде Србије и Хрватске, затим амбасада две државе, српског Тужилаштва за ратне злочине и Главног одвјетништва Републике Хрватске.

На састанку који је одржан јуче размењени су и цд-ови са пописима лица осуђених, оптужених или оних против која је покренута истрага за кривична дела ратних злочина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи