Словенија оптужује Трифуновића

Против официра бивше ЈНА, генерала Влада Трифуновића и пуковника Берислава Попова окружно тужилаштво у Мурској Соботи подигло оптужницу за ратни злочин над цивилним становништвом, приликом интервенције ЈНА, у Словенији, 1991.године. Трифуновић: "Србија, Хрватска и Словенија сложно ме прогоне."

Окружно тужилаштво у Мурској Соботи подигло је оптужницу против официра бивше ЈНА, генерала Влада Трифуновића и пуковника Берислава Попова за ратни злочин над цивилним становништвом, приликом интервенције ЈНА, у Словенији, 1991.године.

Главна расправа против Трифуновића и Попова биће одржана пред Окружним судом у Мурској Соботи, 28. и 29. октобра ове године, речено је агенцији Бета у Окружном јавном тужилаштву у Мурској Соботи.

Трифуновић и Попов оптужени су на основу командне одговорности, када је генерал Трифуновић, као командант Вараждинског корпуса, издао наређење подређеном пуковнику Попову, команданту касарне "Калнички партизани" у Вараждину, да запоседне граничне прелаз са Аустријом, на територији Словеније.

Генерал Владо Трифуновић био је оптужен и у Србији и Хрватској.

У Србији је, одлуком Вишег суда у Београду од 18. марта, обустављен кривични поступак против генерала Трифуновића, након што је Врховни суд Србије, у јануару ове године, укинуо пресуду којом је Трифуновић, бивши командант Вараждинског корпуса, због предаје касарне, осуђен на вишегодишњу затворску казну.

У Хрватској је, током деведесетих година, генерал Трифуновић правоснажно осуђен на 15 година затвора, због ратних злочина против цивила, односно разарања Вараждина.

Трифуновић и Попов нису изненађени подизањем оптужбе

"Србија, Хрватска и Словенија мене сложно прогоне или су прогониле, иако су били истовремено у сукобу - политичком, економском и војном. Само су сложни да мене прогоне", рекао је Трифуновић агенцији Бета, поводом информације да ће му, у Словенији, на јесен, бити суђено за злочин над цивилним становништвом.

"И сада, када ме је Србија формално ослободила, поништила све пресуде против мене и прогласила ме да сам невин, Словенија се активирала да ми суди, иако је Словенија водила истрагу, од јула 1995. све до пролећа 1998. и у пролеће 1998. поднела оптужницу", додао је.

Трифуновић је рекао да је одговорио на словеначку оптужницу, коју је добио у другој половини 1998, али да њему никада на то није стигао одговор.

"Написао сам да никакав злочион нисам починио, да члан кривичног закона - они мене суде по кривичном закону СФРЈ - мене уопште не дотиче. Ја ништа из тог члана нисам могао скривити", рекао је Трифуновић и додао да није добио ни контакт с адвокатом који му је додељен по службеној дужност.

Пуковник Берислав Попов, који је процесуиран заједно са Трифуновићем и у Хрватској и у Србији, рекао је да вест о оптужници из Словеније није ништа ново и да је он то очекивао.

"Суштински смо радили као легитимна и легална државна институција. Ништа то није било на своју руку. Ништа то није било нелегално. То је ишло по одлукама наших руководећих органа по линији командовања од највише до најниже инстанце", рекао је Попов.

Попов је, поводом суђења по закону бивше СФРЈ, рекао да се "све може кад се хоће". "Подеси се, прилагоди се кад треба, онда суде по закону бивше СФРЈ, а кад треба онда суде по њиховом закону", рекао је Попов.

"У суштини, никаквог злочина нема и нисмо починили. То је и до сада истрагом утврђено. Међутим, пошто се ради углавном о политички мотивисаним оптужнициама, онда нас ни не чуди што се тако поступа и што се тако наступа", рекао је Попов и додао да је из Србије саслушан "готово безначајан број сведока".

Трифуновић и Попов рекли су да се ништа није променило откада су ослобођени оптужби у Србији.

"Све је остало по старом. Ја сам и даље у хотелу, и даље примам смањену пензију, и даље ми не дају никакве трошкове и заостатке", каже Трифуновић.

"Углавном и даљем имам статус исти као да ми је осуђујућа предсуда још на снази. Једино што имам сазнање да је пресуда укинута, на бази тога што су установили надлежни нормални људи, правници, да ја нисам крив, да сам невин", истиче Владо Трифуновић.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи