Кривична пријава директору "Првог маја"

Због основане сумње да је извршио кривична дела пореске утаје и фалсификовања службене исправе, поднета кривична пријава против директора привредног друштва "Први мај" у Пироту. Сумња се да је оштетио републички буџет за преко 22 милиона динара.

Пореска управа Србије саопштила је да је, у координацији са МУП-ом и полицијском управом у Пироту, поднела Основном јавном тужилаштву кривичну пријаву против Т.П, директора привредног друштва "Први мај" у Пироту, због основане сумње да је извршио кривична дела пореске утаје и фалсификовања службене исправе, чиме је оштетио републички буџет за 22.343.243 динара.

Т.П. је, у намери да делимично избегне плаћање пореза по одбитку, од јануара до маја 2008. године, извршио исплату дела нето зарада запосленим радницима путем уговора о асигнацији са текућег рачуна привредног друштва "Први мај - плус" у Пироту на текуће рачуне запослених у износу од 31.809.641 динара.

У пословним књигама привредног друштва, зараде је евидентирао као камату, због њихове неблаговремене исплате, при чему је неосновано умањио обавезу за обрачун и плаћање пореза и доприноса, у укупном износу од 21.689.675 динара.

Директор привредног друштва је, у намери да делимично избегне плаћање пореза, од јануара до децембра 2008. године, у пословним књигама привредног друштва на приходе остварене пружањем услуга смештаја у свом објекту, хотелу "Стадион", у износу од 2.675.045 динара, обрачунао ПДВ по стопи од осам уместо 18 одсто, чиме је, у пореским пријавама, приказао мању обавезу за обрачун и плаћање ПДВ-а, у износу од 267.513 динара.

Такође, од септембра до новембра 2008. године, Т.П. је, у пореским пријавама, исказао и неосновано искористио право на одбитак претходног пореза у износу од 386.055 динара, иако није имао права на то, зато што је као увозник односно корисник добара по јединственој царинској исправи привредно друштво "Први мај - плус", које има право на одбитак претходног пореза приликом увоза, а не привредно друштво "Први мај".

На описани начин, пријављени је избегао обрачун и плаћање ПДВ-а у наведеном износу.

Кривично дело фалсификовања службене исправе Т.П. је извршио на тај начин што је сачинио, својим потписом и печатом оверио, пореске пријаве поднете надлежном пореском органу неистините садржине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи