Хапшења због превара са кредитима

Полиција ухапсила седам особа из Београда, Ивањице, Панчева, Лучана и Ужица због више злоупотреба службеног положаја, примања и давања мита, везаних за кредите Фонда за развој Србије.

Припадници МУП-а Србије ухапсили су седам особа из Београда, Ивањице, Панчева, Лучана и Ужица због више злоупотреба службеног положаја, примања и давања мита, везаних за кредите Фонда за развој.

У саопштењу МУП-а се наводи да су ухапшени Радован М. (31) из Београда, који ради у Фонду за развој Србије, Миодраг М. (42) из Ивањице, Драгић Ј. (54) из Панчева, Радош Д. (60) из Лучана, Синиша М. (37) из Панчева, Милинко М. (50) из Ивањице и Раденко Д. (30) из Ужица.

Седморица ухапшених сумњиче се да су од фебруара до јула проналазили људе заинтересоване за добијање почетних, такозваних "старт-ап" кредита и кредита за већ постојећа предузећа код Фонда за развој Србије, без намере да се њихови власници заиста баве делатношћу за коју су регистровани.

Ухапшени су захтеве припремали прикупљањем и сачињавањем лажне документације, а осумњичени из Фонда за развој је захтеве приоритетно обрађивао и решавао позитивно.

На основу тих процена закључено је 95 уговора о кредитима на основу којих је из буџета исплаћено 200 милиона динара.

За одобравање кредита добијали су новац као противуслугу, а Радован М. је ухапшен у Ужицу у тренутку када је примао мито од 3.000 евра и 100.000 динара.

Сви осумњичени ће, уз кривичну пријаву у законском року, бити приведени истражном судији Вишег суда у Панчеву. Хапшење је изведено у сарадњи са Полицијском управом из Панчева, Вишим јавним тужилаштвом из тог града и Министарством за економију и регионални развој.

У Министарству економије и регионалног развоја агенцији Бета је речено да је контрола издавања кредита из Фонда за развој почела пре око годину дана, по налогу тог министарства, и да је до сада поднето око 50 кривичних пријава, а документација је предата полицији на даљу обраду.

"Наставићемо да строго контролишемо све субјекте који добијају кредите Фонда, као и на који начин те кредите реализују", речено је у Министарству економије.

Додаје се да ће држава наставити да одобрава кредите преко Фонда, јер их већина фирми добро користи, док су злоупотребе примећене у два до три одсто случајева.