Одложено суђење Драшковићу

Због болести судије суђење Андрији Драшковићу и Александру Голубовићу, оптуженима за убиство Звонка Плећића 2000. године, одложено је за 16. јул.

Суђење Андрији Драшковићу и његовом куму Александру Голубовићу, оптуженима за убиство Звонка Плећића 2000. године, одложено је за 16. јул због болести члана суског већа, судије Александра Ивановића.

На данашњем суђењу требало је да психијатар Милена Станковић усмено изложи своје вештачење о урачунљивости Плећића, који је био у алкохолисаном стању у тренутку убиства, са 2,24 промила алкохола у крви. Вештачење је Станковићевој поверено почетком седмице.

Судија Зорана Трајковић заказала је суђење за идућу седмицу, на инситирање тужиоца и бранилаца окривљених, који су тражили да се тај поступак, који траје већ десет година, више не одуговљачи.

Суд је претходно био за понедељак, 5. јул, заказао изрицање пресуде, али је, изненада, тог дана одлучио да се обави вештачење Плећићеве урачунљивости.

Прошлог претка Више тужилаштво у Београду предложило је у завршној речи да се Драшковић и Голубовић осуде на максималне затворске казне од 15 година затвора због убиства припадника "сурчинског клана" Плећића, као и да им се одреди притвор.

Одбрана тражи ослобађање

Одбрана Драшковића и Голубовића затражила је да они буду ослобођени оптужбе, тврдећи да су у ресторану "Ројал Кнез" у Београду у септембру 2000. године на Плећића пуцали у самоодбрани, односно крајњој нужди.

Прецизираном оптужницом од 17. маја ове године Драшковић и Голубовић се терете са су након препирке с Плећићем, који је дошао за њихов сто док су ручали, извадили пиштоље и испалили већи број хитаца у њега.

Претходном оптужницом, на основу које су два пута осуђени на вишегодишње казне затвора, а једном ослобођени, избачена је формулација да је Плећић у једном тренутку устао и десном руком кренуо према појасу.

Како је наведено у оптужници, Плећић је у том тренутку био леђима окренут Голубовићу и бочном левом страном према Драшковићу.

За убиство Плећића, Драшковић и Голубовић осуђивани су два пута, али су те пресуде укидане одлукама Врховног суда.

Они су најпре правоснажно осуђени на по 11 и по и 11 година затвора, а затим, после усвајања захтева савезног тужиоца за заштиту законитости, на поновљеном суђењу на по седам година.

На трећем суђењу Драшковић и Голубовић ослобођени су кривице, јер је суд оценио да су пуцали у самоодбрани.

Драшковић и Голубовић су провели по четири године у затвору, а после треће пресуде пуштени су на слободу.

Врховни суд Србије је укинуо и ту ослобађајућу пресуду и вратио предмет на поновно суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи