Шешељ у Хагу до 2012. године?

Шеф правног тима за одбрану Војислава Шешеља Зоран Красић изјавио да у Хашком трибуналу има најава да би окончање првостепеног поступка против Шешеља могло да се одложи и до 2012. године.

Саслушањем последњег сведока тужилаштва и суда, 6. и 7. јула биће настављен претрес у Хашком трибуналу у предмету за ратне злочине против лидера радикала Војислава Шешеља, најавио је шеф правног тима за одбрану Шешеља Зоран Красић.

Иако је хашко веће најавило да у септембру предстоји разматрање досадашњих доказа тужилаштва, чиме се отвара и могућност доношења ослобађајуће пресуде, у Хашком трибуналу има најава да би окончање првостепеног поступка против Шешеља могло да се одложи и до 2012. године, рекао је Красић.

Због тога се води медијска кампања против Шешеља, чији је циљ да се лидеру радикала ускрати могућност квалитетне одбране и одложи његов повратак у Србију, рекао је Красић на конференцији за новинаре.

Шешељ и СРС покренуће кривичне поступке против свих који настоје да науде лидеру радикала и спровешће их до краја, најавио је Красић, истичући да је Шешељ, који је већ осму годину у притворској јединици Хашког трибунала, под сталним надзором и да га је немогуће посетити, а да то не буде снимљено од Управе притворске јединице.

Красић је оптужио бившег страначког колегу Александра Вучића да је Шешељу својевремено носио у Хаг транскрипте телефонских разговора између лидера напредњака Томислава Николића и председника Србије Бориса Тадића.

Шешељу се суди за злочине против човечности и повреде ратних права и обичаја у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Лидер радикала је 21. јануара 2009. године додатно оптужен за непоштовање Трибунала, због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока, чији идентитет је, по налогу претресног већа, био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврђена 19. маја 2010. године. Шешељ је 4. фебруара 2010. други пут оптужен због објављивања, у књизи, података о 11 заштићених сведока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи