Калинић о бруталним убиствима

Припадник "земунског клана" Сретко Калинић, који се налази у затворској болници у Загребу даје опширне исказе о умешаности у брутална убиства, између осталог и Милана Јуришића и Нинослава Константиновића. Након испитивања, исказ ће бити прослеђен тужиоцима у Србији.

Сретко Калинић, који се у затворској болници у Загребу лечи од последица рањавања у обрачују са Милошем Симовићем, даје опширне исказе о умешаности у брутална убиства, па тако и оно Милана Јуришића и Нинослава Константиновића.

"Прво смо га убили, а онда му одрали сву кожу. Одстранили месо, самлели то у машини за млевење, а кости претестерисали ножем. Самлевено месо бацили смо у ве-це шољу, а кости у реку. Стан смо после окречили, али је на зидовима остало трагова крви", део је Калинићевог исказа, датог заменику директора Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала, који га већ четврти дан испитује у затворској болници, пише "Јутарњи лист".

Полицајце који су с њим разговарали, али и тужиоца запрепастила је хладнокрвност, мирноћа и лакоћа којима је описао ликвидације Јуришића и Константиновића. Тај део његовог исказа о убиству Милана Јуришића, одбеглог члана "земунског клана" у Шпанији, поклапа се и са печатима у хрватском пасошу коју је поседовао користећи лажни идентитет.

Испитивање ће трајати још неколико дана, а онда ће исказ бити прослеђен тужиоцима у Србији. Тамошњим форензичарима достављени су и ДНК налази Сретка Калинића, па су већ сада решена два убиства, а очекује се да ће његов исказ покренути и нове истраге, пише лист.

"То су монструми!", дао је коментар један високи званичник упознат са исказом. Калинић у исказу покушава умањити своју улогу у ликвидацијама, па све пребацује, међу осталим, и на Милоша Симовића, који га је ранио 8. јуна код језера Ракитје.

Ликвидација погрешне особе

Тужиоци претпостављају да Калинић ове појединости прича како би, кад се нађе у затвору у Србији, себи обезбедио максимални ауторитет и страхопоштовање осталих затвореника.

Калинић је истражиоцима открио како је 11. августа 2008. године требало да ликвидира Ивана Делића, кума Бране Мићуновића, у будванском кафеу "Палма".

Уместо Делића убио је младића из Пљеваља који је седео за столом, а живота га је стајало то што је носио исту мајицу као Делић, пише лист.

Након потписаног споразума о изручењу између Хрватске и Србије, очекује се да ће Калинић бити први који ће на основу тога бити изручен Србији која је већ раније тражила његово изручење.

Калинић није могао бити изручен, јер је био и држављанин Хрватске чији устав је пре недавних измена онемогућавао изручење својих држављана другим земљама, а једини изузетак је Хашки суд.

Калинића, који је осуђен за учешће у атентату на премијера Зорана Ђиниђића очекује 40 година затвора. Милош Симовић, такође, саучесник у Ђинђићевом убиству, након хапшења од стране српске полиције налази се у затвору где служи тридесетогодишњу затворску казну.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи