Читај ми!

Тужиоци побијали тврдњу Младићеве балистичарке

Тужиоци на хашком процесу генералу Ратку Младићу оповргавали су тврдњу вештака одбране за балистику Зорице Суботић да су модификоване авио-бомбе, које је 1994-1995 на Сарајево испаљивала Војска Републике Српске, биле прецизне и да су погађале зоне у којима су били војни циљеви.

Тужилац Адам Вебер доказивао је да су такви импровизовани пројектили падали и 250 метара од намераване мете у градским четвртима, преноси Бета.

Суботићева је прихватила да то може да се деси, напоменувши да су "то највећа одступања".

Тврдећи да је у једном од инцидената наведених у оптужници модификована авио-бомба пала чак 450 метара од циља, заступник оптужбе питао је сведокињу сматра ли то прихватљивим.

"Не, то је једина од 16 бомби које смо анализирали, која је изашла из балистичких очекивања", одговорила је Суботићева.

Заступник оптужбе побијао је исказ Суботићeве да је 7. априла 1995. модификована авио-бомба била испаљена на основну школу у Храсници зато што је у њој био штаб једне бригаде АБиХ.

На Веберову сугестију да су у близини били размештени војни посматрачи УН и да би они знали за војне положаје муслиманских снага, балистичарка је узвратила: "Логично".

Негирала је да је тада експлодирала бомба од 250 килограма и пошто јој је тужилац предочио да је то потврдио командант Илиџанске бригаде ВРС који је пројектил испалио.

Суботићева је остала при исказу да "нико није повређен" у експлозији модификоване авио-бомбе у истом подручју 1. јула 1995. упркос предоченом извештају сарајевске полиције да су две особе биле тешко рањене, а неколико грађана лакше повређено.

Погодак таквог пројектила у једну стамбену зграду, Суботићева је представила као последицу рикошета од зграде ТВ Сарајево у којој је, по њеној тврдњи, такође био штаб АБиХ.

По тужиоцу Веберу, није било могуће да пројектил, који носе четири ракете, рикошетира од зграде.

Одбрана генерала Младића наставиће сутра свој доказни поступак.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида и  узимање припадника Унпрофора као талаца, 1992-1995.

Према оптужници која генерала Младића (73), ратног команданта ВРС, терети за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, модификоване авио-бомбе биле су изузетно непрецизне и разорне и погађале су цивилне објекте.

У експлозијама тих пројектила у Сарајеву погинуло је 11 особа, тешко повређено четворо, а лакше рањено 39 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи