Читај ми!

Договорено формирање суда за злочине ОВК?

Садржина нацрта закона о формирању Специјалног суда за злочине такозване Ослободилачке војске Косова усклађена је између Брисела и Приштине, пише приштински дневник "Коха диторе".

Позивајући се на последњу верзију нацрта тог закона у који је имао увид, лист преноси да се веома мали број примедби косовске стране нашао у финалној верзији тог акта о формирању Специјалног суда за злочине ОВК, преноси Танјуг.

Она најважнија је, како даље наводи дневник, да мандат Специјалног суда не буде повезан са Еулексом, којем мандат истиче за две године.

У финалној верзији нацрта закона, пише Коха диторе, нема термина "геноцид", против чијег уврштавања су били посланици владајуће коалиције у косовском парламенту и који је изазвао бројне полемике у косовској јавности.

Лист преноси да је у нацрту остао детаљно дефинисан термин "ратни злочини", али и да није узет у обзир захтев Приштине која се позвала на међународне законе за ратне злочине.

"Нацрт закона не дефинише колико ће трајати мандат Специјалног суда нити временски период када ће бити подигнуте оптужнице", пише лист.

Приштински дневник додаје да је њиме прецизирано да ће осуђени казне затвора издржавати изван територије Косова, као што ће и архива Специјалног суда бити ван Косова.

Након преговора са делегацијом ЕУ, косовска техничка група, којом руководи министар правде Хајредин Кући, тражила је да се 11 тачака промени у финалном нацрту закона за формирање Специјалног суда.

За тих 11 тачака тражило се одобрење косовске политичке групе која се бави питањем формирања Специјалног суда за злочине ОВК, на чијем је челу преседница Косова Атифете Јахјага. Чланови групе су премијер Иса Мустафа, председник косовске скупштине Кадри Весељи и заменик премијера Хашим Тачи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи