Брамерц: Пресуде Шешељу и Караџићу до краја године

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је пред Саветом безбедности УН у Њујорку да очекује да ће првостепене пресуде Војиславу Шешељу и Радовану Караџићу бити изречене до краја ове године.

Представљајући редован извештај о раду хашког тужилаштва у протеклих шест месеци, Брамерц је рекао да "државе настале на подручју бивше Југославије настављају сарадњу с Тужилаштвом и благовремено одговарају на наше захтеве за помоћ".

Главни тужилац није поменуо тренутно спорење с властима Србије око враћања Шешеља у притвор у Схевенингену, по наредби апелационог већа, а на његов захтев, преноси Танјуг.

Поздрављајући "значајне резултате" у регионалној сарадњи у кривичном прогону починилаца ратних злочина, Брамерц је назначио да се "мора више урадити и на најкомплекснијим предметима највишег приоритета".

Потрагу за несталима током ратова у бившој Југославији, Брамерц је означио као "кључни приоритет", јер "и даље превише породица које не знају судбину својих најмилијих".

Предстојећа 20. годишњица геноцида у Сребреници, биће, према Брамерцовом мишљењу, "прилика да се сетимо свих жртава страдалих у сукобима на подручју бивше Југославије и да поздравимо то што преживели улажу изузетне напоре на изградњи мирније будућности".

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон је синоћ на Савету безбедности УН представио податке о напретку Хашког трибунала на окончању преосталих првостепених и другостепених поступака.

Мерон је истакао да ће до краја године, на основу процена председавајућих судија, Хашки трибунал окончати рад на свим предметима изузев по два првостепена и другостепена поступка.

Мерон је пружио уверавања Савету безбедности да се и даље очекује да последњи предмети буду окончани током 2017, као што је било и предвиђено у претходним прогнозама тог суда.

Према његовим речима, највећи изазови суда јесу здравствено стање појединих оптужених и одлазак запослених из суда.

Суђење Горану Хаџићу привремено је прекинуто због здравственог стања оптуженог, док је распоред суђења Ратку Младићу смањен на четири судска дана недељно на основу препоруке лекара, рекао је Мерон.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи