Читај ми!

Вукчевић најавио жалбу због изручења Марића

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић оценио је да је трансфер хрватског ратног ветерана Вељка Марића из затвора у Србији у Хрватску притисак извршне власти на рад правосудних институција.

Владимир Вукчевић је, у изјави за агенцију Хина поводом изручења Марића, најавио жалбу трећестепеном суду, преноси Танјуг.

"Тужилаштво за ратне злочине Србије оцењује екстрадицију Вељка Марића као притисак извршне власти на рад правосудних тела и из тог разлога ће поднети захтев за заштиту законитости пред Врховним касационим судом због битне повреде поступка и повреде права жртава ратног злочина", изјавио је Вукчевић.

Хина преноси да је хрватски премијер Зоран Милановић у среду рекао како је о Марићу протеклих недеља у тајности разговарао са српским премијером Александром Вучићем.

Право Марића на суђење у разумном року није повређено јер је, по Вукчевићевој оцени, вођена истрага у другом предмету која "није могла бити окончана упркос 11 ургенција истражног судије да се из Хрватске доставе докази неопходни за окончање истражног поступка" у предмету у којем је Марић осумњичен за петоструко убиство, наводи хрватска агенција.

Марић је ухапшен 2010. на граници Србије и Бугарске, а у Србији осуђен на 12 година затвора због ратног злочина у селу Растовац. Казну је служио прво у Падинској скели, а потом је премештен у затвор у Сремској Митровици, одакле је у уторак пребачен у Хрватску на одслужење остатка казне.

Првостепеном пресудом Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду одбијен је захтев хрватског министарства правосуђа за екстрадицију Марића "због непоступања државе" која је екстрадицију захтевала јер истрага, коју је водило Тужилаштво за ратне злочине, није могла бити окончана, преноси Хина.

Према оцени Марићевог браниоца Ђорђа Дозета, у вези са истрагама које против његовог клијента води српско тужилаштво за ратне злочине, нема логике "држати предмет" ако је и Марић већ изручен Хрватској.

"Тај би предмет, ако Тужилаштво за ратне злочине хоће, комплетно требало проследити Државном тужилаштву Хрватске", рекао је за Дозет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи