Читај ми!

Суђење Шарићу: Завршне речи одбране

Браниоци у процесу против Дарка Шарића и осталих оптужених за шверц кокаина из Латинске Америке у Западну Европу наставили су у Специјалном суду у Београду излагање завршних речи критикујући суд што је, како су навели, одбио 95 одсто доказних предлога одбране.

У завршној речи бранилац Марка Рачића адвокат Владимир Гајић рекао је да је судско веће одбило чак 95 одсто доказних предлога одбране, преноси Танјуг.

"Самим тим нису испуњени ни минимални услови за фер суђење", рекао је у завршној речи бранилац Марка Рачића адвокат Владимир Гајић.

Гајић пита како је могуће да нико од бранилаца у том процесу, који су пре адвокатуре радили као респектабилне судије и правници, не уме да предложи доказни предлог који би био прихватљив трочланом судском већу судије Синише Петровића.

Такође сматра да је за фер суђење у том процесу, као и у процесу који се води против Шарића и других окрвиљених због прања пара у Србији, било неопходно присуство привредног судије, а суду је замерио и што оптужене, како је навео, није заштитио од медијске хајке.

"Неколико пута сам критиковао суд и опет смо дошли до закључка да је појам фер суђења у нашем правосуђу еуфемизам и недостижан. Није испоштована основна претпоставка невиности, посебно ако говоримо о медијској тортури која је вршена над оптуженима", рекао је адвокат Гајић.

Рачићев бранилац сматра да су адвокати оптужених у овом процесу имали због свега тога "више позоришне улоге", а потом се осврнуо на доказе које је Тужилаштво понудило против његовог клијента, а који се тичу прислушкиваних телефонских разговора и исказа сведока сарадника Драшка Вуковића и Радана Адамовића.

Гајић је оспорио аутентичност гласа свог клијента Рачића, јер суд није прихватио доказни предлог одбране – форензичко вештачење телефона и разговора Рачића и породице.

Због тога је предложио ослобађајућу пресуду за свог клијента због недостатка доказа.

Након њега, завршну реч је изнела бранилац Ненада Новаковића и Дарка Тошића адвокат Весна Лончар тврдећи да против њених клијената нема доказа за кривична дела која им се стављају на терет.

Према њеним речима, такође није доказано ни да су Дарко Шарић, Жељко Вујановић и Горан Соковић основали организовану криминалну групу 2006. или 2008. године, како се наводи у оптужници.

"Чак ниједан сведок сарадник није у својим исказима потврдио да група постоји од 2006. или 2008. године", истакла је Лончар.

Након излагања завршних речи тужилаштва пре петнаестак дана, које је предложило максималне казне за оптужене од 30 до 40 година затвора без олакшавајућих околности, суђењу више није присуствовао главни Шарићев адвокат Радослав Баћовић.

Завршну реч ће најпре изложити адвокати окрвиљених којих је 24 у овом поступку, иако је њих 14 још увек у бекству.

Потом ће завршне речи дати Шарић и остали оптужени.

Након што сви кажу шта имају у завршници, суд ће одредити датум изрицања првостепене пресуде.

Тужилаштво за организовани криминал је у својој завршној речи предложило Специјалном суду да Шарића и остале осуди на максималну казну затвора од 30 до 40 година затвора због организовања криминалне групе и кријумчарења укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.

Тужилаштво сматра да је доказано да су оптужени извршили кривична дела која им се стављају на терет, а то су удруживање ради вршења кривичних дела и стављање у промет опојних дрога, као и да за оптужене нема олашавајућих околности, док је отежавајућих на претек јер су све радили са директним умишљајем а побуде су биле искључиво стицање енормне финансијске користи.

Тужилац је за сведоке сараднике тражио знатно мање казне.

Тако је предложио да Небојша Јоксовић добије не више од шест месеци затвора, Радан Адамовић не дуже од десет, док је за Драшка Вуковића тражио не више од осам месеци.

Овај процес који се води по шест спојених оптужница против укупно 36 окривљених, од којих је њих 14 још у бекству, почео је у октобру 2009. године хапшењем првих осумњичених и запленом око две тоне кокаина у Уругвају, а касније је више пута прошириван.

На оптуженицкој клупи Специјалног суда у Београду је, осим Шарића, још девет оптужених, других девет је закључило споразум о признању кривице, а тројица су добила статус сведока сарадника.

На оптуженичкој клупи су, осим Дарка Шарића: Никола Димитријевић, Жељко Вујановић, Милош Цајић, Борислав Туњић, Никола Димитријевић, Живко Сибински, Бобан Стојиљковић, Марко Дабовић и Александра Мишић.

У априлу 2013. године у Специјалном суду у Београду је кренуло обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

У бекству су још: Родољуб Радуловић, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Тошић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рашић, Владимир Рашић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић.

За њима је расписана Интерполова потерница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи