Читај ми!

Ђурић у ноћи злочина био пијан, али урачунљив

Драган Ђурић, окривљени за тешко убиство и покушај силовања Тијане Јурић из Бајмока, у тренутку извршења кривичног дела био је смањено урачунљив, али не значајно, саопштено је на данашњем главном претресу у Вишем суду у Суботици.

Вештаци Специјалне затворске болнице у Београду сматрају да, иако је процена да је у ноћи злочина имао око четири промила алкохола у крви, то није битно утицало на Ђурићеву урачуљивост, јавља извештач РТС-а. У психолошком вештачењу Ђурић је оцењен као емоционално нестабилна личност која у стању алкохолисаности показује неодмерено и агресивно понашање.

Представник тима вештака Специјалне затворске болнице у Београду др Милена Станковић говорила је у наставку суђења о налазу алкохолемије, којим је на захтев одбране допуњено раније вештачење о урачунљивости Ђурића.

Др Станковић је рекла да тим остаје при ранијем налазу и мишљењу достављеног суду.

Налаз говори да је Ђурић душевно здрав и да степен његове алкохолисаности није утицао на мишљење вештака, јер се оно доноси не само на основу алкохолисаности већ и шире.

Вештаци су налазом алкохолемије, на основу Ђурићевог исказа да је пре убиства попио литар вињака и два литра пива, утврдили да је у моменту убиства имао четири промила алкохола у крви.

Испитујући вештака, представници тужилаштва су постављали питања усмерена у правцу оспоравања те Ђурићеве тврдње, јер је вештак рекао да толико алкохола у крви изазива коматозно стање, односно да Ђурић са толико алкохола у крви није могао да почини то што је починио и да детаљно опише касније, преноси Танјуг.

Ђурићев бранилац Виктор Гостиљац тврди да мишљење психолога, изнето у налазу, а које говори да у високо провокативним ситуацијама Ђурић не може да контролише своје понашање, вештаци нису узели у обзир, због чега га сматра контрадикторним.

Вештак је одговорио да је тим узео све у обзир и да ништа није контрадикторно.

Адвокат Гостиљац затражио је транскрипт данашњег сведочења вештака, како би на основу изреченог конципирао предлог за новим вештачењем, које би било обављено у некој другој институцији.

Судско веће којим председава судија Гордана Којић оставило је Гостиљцу могућност да до следећег претреса, заказаног за 5. јун, формулише свој предлог.

Адвокат оптуженог такође је задржао право да као сведока изведе и психолога који је радио на вештачењу.

Главни претрес је прекинут и биће настављен 5. јуна.

Председавајућа судског већа оставила је могућност да тада буде и извођење завршних речи, што је Гостиљац одбио, рекавши како ће му за овај предмет бити потребно више времена за завршну реч.

Тијанин отац, Игор Јурић, каже да му је драго што суд није прихватио примедбу и захтев адвоката Гостиљца да се процес опет пролонгира.

"Више је него јасно да он жели да добије на публицитету, да се ово одуговлачи и да се од једног јасног случаја направи циркус", истиче Јурић.

Отац убијене девојчице нада се да ће у петак бити изнете завршне речи и да ће, како каже, "овој агонији доћи крај".

"Искрено се надам да су завршетак овог случаја и сама пресуда веома близу", каже Игор Јурић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи