Читај ми!

Деактивиран експлозив у Мушутишту пре доласка Срба

Косовска полиција деактивирала је експлозивну направу у селу Мушутишту, у општини Сува Река. Експлозив су поставили непознати починиоци у месту где су расељени Срби у порушеном манастиру Свете Тројице обележили манастирску славу.

Полиција је уклонила тромблонску мину, мало пре но што је стотинак расељених Срба из Мушутишта, са српским представницима косовске владе прошла селом.

За подметнуту направу су сазнали након литургије, служене поред рушевина манастира Свете Тројице. Сумњиву направу полицији је пријавио један од житеља села.

"То је сигурно још један покушај екстремиста да се ови људи обесхрабре да се овде врате. Порука је и за институције. Очигледно да неко није обратио довољно пажње, али самим тим да је мина пронађена, то је знак да неко брине", рекао је Бранимир Стојановић, потпредседник косовске владе.  

Препреке које се постављају пред расељене Србе нису нове. Прошле године Албанци нису дозволили Србима да оду до разрушеног манастира. Сада су успели, уз јако полицијско обезбеђење.

Око стотинак расељених Срба дошло је данас, уз јаку пратњу припадника косовске полиције и специјалаца, у разрушени манастир Свете Тројице, како би обележили манастирску славу.

"Остала су нам сва огњишта овде. Мени су отац и мајка киднаповани и нажалост и дан данас не знамо за њихову судбину. Петнаест година не знам где су ми отац и мајка. А имам све ту, кућу и домаћинство", каже Славе Митић, расељеник из Мушутишта.

Литургији коју је служио монах Петар из манастира Високи Дечани, уз саслужење других монаха из тог српског манастира, присуствовали су и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић.

Литургија је протекла у миру и без инцидената.

Мушутиште је највеће село на Косову. Последњих година у више наврата разговарало се о повратку расељних.

"Један од приоритета за ову годину је управо да саградимо првих 15 кућа. Конкретно овде у овом месту. Кроз међуминистарску групу ће на првом састанку бити формирана радна група за повратак расељених у село Мушутиште", рекао је Далибор Јевтић, министар за повратак.

План је да се из овог села направи пут до општине Штрпце, како би се евентуални повратници у Мушутишту повезали са Србима у Сиринићкој жупи. У Мушутишту је пре рата живело око 2.000 Срба, а данас у овом селу нема ниједног житеља српске националности.

Манастир Свете тројице датира из 14. века и миниран је 1999. године, тако да је од њега остао само звоник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи