За злочин у Белом Манастиру осуђенима укупно 35 година

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду поново је на укупно 35 година затвора осудило тројицу бивших припадника СУП-а Бели Манастир, због оптужби да су убили најмање шест цивила у тој хрватској општини 1991. године.

Зоран Вукшић осуђен је на максималну казну од 20 година затвора, Слободан Стригић на 10, а Бранко Хрњак на пет година затвора, преноси Танјуг.

На исте затворске казне оптужени су били осуђени и првом пресудом коју је био укинуо Апелациони суд и наложио да им се суђење понови, док је једном оптуженом потврдио затворску казну од годину и по дана.

И на ову пресуду тужилаштво за ратне злочине као и оптужени и њихови браниоци имају право да поново уложе жалбу Апелационом суду, који ће донети правоснажну пресуду.

Оптужница тужилаштва за ратне злочине терети Зорана Вукшића, Слободана Стригића, Бранка Хрњака и Велимира Бертића, који је правоснажно осуђен, да су као припадници Јединице за посебне намене из састава полицијских оружаних групација САО Источна Славонија, Барања и Западни Срем убили најмање шест цивила несрпске националности.

На терет им се стављају и противзаконита затварања, повређивање телесног интегритета, застрашивање, терор, мучења и нечовечна поступања.

Државно тужилаштво Хрватске уступило је 2008. године Тужилаштву за ратне злочине Републике Србије тај предмет Жупанијског суда у Осијеку, на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида.

Пресуда је раније потврђена Велимиру Бертићу са казном од годину и шест месеци затвора због извршења кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи