Читај ми!

Формирање суда за ОВК, косовски парламент поларизован

Косовски парламент сутра ће разматрати усвајање уставних амандмана и нацрт закона за формирање Специјалног суда за ратне злочине припадника бивше ОВК. Опозиција тражи да се гласа против, а владајуће странке тврде да је Косову суд потребан како би се доказало да је борба ОВК била чиста. Ипак, неки посланици владајуће коалиције сматрају да усвајање амандмана није правдена одлука.

Најаву формирања Специјалног суда на албанској политичкој сцени на Косову доживљавају као суочавање са прошлошћу и стављање на стуб срама за догађања током сукоба од 1998. до 2000. године. Из албанских странака владајуће коалиције наводе да је оснивање Специјалног суда међународна обавеза.

Шеф посланичког клуба Демократске партије Адем Грабовци истиче да та странка на жели да политизује ово питање. Добили смо поверење грађана и трудићемо се да бранимо њихове интересе. Нема потребе да страхујемо, већ да бранимо интересе наше борбе, наше чисте борбе, напомиње Грабовци.

Исмет Бећири, шеф посланика Демократског савеза Косова каже да ће гласати за амандмане. Хоћемо да преузмемо одговорност и да докажемо још једном да смо ми водили чисту борбу, борбу коју нико не може да оспори.

Опозиционе странке су недвосмислено против формирања суда.

"Ово је без преседана, ово је једини суд који ће се бавити ексклузивно члановима ослободилачке војске Косова и Албанцима као нације", сматра Глаук Коњуфца, шеф посланичког клуба покрета Самоопредељење.

Посланик Алијансе за будућност Косова Паљ Љекај поручује да су из те странке јако забринути. Влада Косова је показала своју неспособност и довела до овог стања, наводи Љекај.

За разлику од опозиције, дилема постоји у владајућим странкама. Поставља се питање да ли ће посланици гласати за промену устава.

"Мада има великих дилема, мада неки мисле да то није праведна одлука, ипак мислим да ће ти амандмани добити већину и да ће се изгласати. Јел то расположење свих посланика? Не да је расположење, већ сви мисле да то мора тако", каже посланик Демократског савеза Косова Садри Ферати.

Српски посланици и политички представници немају дилему у вези са формирањем Специјалног суда.

Потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић каже да се чека да Албанци постигну договор. "Очигледно је да сада верују да ће имати довољан број да се закон, односно измене Устава усвоје. Ми смо све време били ту и сада смо ту и верујем да ћемо успешно то и урадити", напомиње Стојановић.

Прве оптужнице у Специјалном суду могу се очекивати почетком следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи