Читај ми!

Случај Шешељ: Које су опције пред Србијом

Да се оконча привремена слобода Војислава Шешеља није довољна одлука Жалбеног већа Хашког трибунала. Неопходно је да Хаг изда налог за хапшење, а потом и да се поштују све законске процедуре у Србији, објашњава министар правде Никола Селаковић.

Министарство правде добило је званични захтев Жалбеног већа Хашког трибунала за повратак Војислава Шешеља у Хашки притвор. О томе су разговарали и главни тужилац Трибунала Серж Брамерц и српски министар правде Никола Селаковић. Које су опције пред Србијом у овом случају била је тема емисије Упитник.

(Снимак емисије "Упитник" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

Министар Никола Селаковић каже да је неопходно је да Хаг изда налог за хапшење, а потом и да се поштују све законске процедуре у Србији.

"Нема случаја где извршни органи власти одлучују о изручењу међународном кривичном суду или другој држави", каже Селаковић.

Како је рекао, тек последњу реч има министар надлежан за правосуђе, али само онда када испуњеност законских претпоставки утврде правосудни органи.

За поступак је надлежан Виши суд у Београду, а заступник Србије у овом процесу Саша Обрадовић објашњава да нема рокова када би могао или морао да се заврши. Иако правилник Трибунала о поступку и доказивању има предност у односу на домаће законодавство, до сада то није било препрека. Свему претходи налог за хапшење.

"Зашто нема налога, у свим досадашњим случајевима је то постојало, да ли сматрају да је налог неопходан па су заборавили или сматрају да је довољно, сматрам да није, о томе не одлучујем има надлежних органа", каже Обрадовић.

Шешељев правни саветник поручује да ће лидер радикала и хашки оптуженик искористити све правне норме пред домаћим законодавством. Подсећа да је пуштен на првом месту због дужине трајања притвора, тек потом због здравственог стања. Интересују га детаљи посете тужиоца Брамерца.

"Да ли вам је Брамерц рекао када ће хапсити", упитао је потпредседник СРС-а Милорад Мирчић министра правде.

"Брамерц није дошао да хапси, него је то била његова редовна посета, можемо да кажемо неко је програмирао, моје је било да разговарам, као што сам рекао, Србија има законске процедуре које ће поштовати", одговара министар Селаковић.

Одлуку о изручењу Трибуналу доноси надлежни судија, а разматраће се између осталог и његово здравствено стање. Шешељ на ту одлуку има право жалбе.

"Ако се упустимо у овај поступак, а држава би то морала, онда Шешељ има пуно право да доказује да суђење није било у разумном року и да није правично и фер", каже Боривоје Боровић, адвокат.

Тешко је предвидети када би могао да се оконча процес који је већ једном испао из колосека, објашњава правни застуник Србије. Пресуда Шешељу није донета ни после 12-годишњег боравка у притвору.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи