Допис о повратку Шешеља стигао у Министарство правде

У Министарство правде Србије стигао је допис из Хашког трибунала о повратку лидера Српске радикалне странке и хашког оптуженика Војислава Шешеља у ту установу, речено је Танјугу у том министарству. Шешељ поновио да се неће добровољно вратити у Схевенинген, али да неће ни бежати.

Жалбено веће Хашког трибунала захтева од Владе Србије да ухапси лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља и да га изручи 26. маја, а његово здравствено стање то не може спречити, пише београдски дневник Политика.

Како наводи тај лист, према захтеву који је достављен Министарству правде, а у који је Политика имала увид, Шешељево здравствено стање није разлог за његово неизручење јер "његово здравље не би уопште морало да буде нарушено повратком у Хаг".

У документу пише и да је Шешељ у одговору Трибуналу навео да се није огрешио о налог претресног већа да буде пуштен на привремену слободу, да не постоји опасност од његовог бекства, да није утицао на сведоке и да ни један сведок није угрожен.

Истакнуто је и да је жалбено веће, пошто је закључило да је претресно веће погрешило тиме што није повукло одлуку о Шешељевом пуштању, поништило одлуку претресног већа од 13. јануара и издало налог да се она сместа повуче и наложи његов повратак.

Налог жалбеног већа нису потписала двојица од пет судија - Бахтијар Тузмукхамедов и Кофи Куелио Афанђе.

Премијер Србије Александар Вучић данас је претходно рекао да ће по добијању захтева Жалбеног већа Хашког трибунала за повратак Шешеља у притворску јединицу Влада поступити по закону Србије и у складу са међународним јавним правом.

Шешељ је у петак поводом информација да до 26. маја, треба да се врати у Хаг изјавио да се неће добровољно предати, али и да неће бежати.

Шешеља, оптуженог за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93, првостепено веће је на привремену слободу пустило 12. новембра прошле године из хуманитарних разлога, ради лечења.

Апелационо веће је 30. марта наложило првостепеном већу Трибунала које је судило Шешељу, да "сместа" опозове одлуку о његовом привременом ослобађању зато што је изјавом да се неће добровољно вратити у Трибунал прекршио један од два основна услова за останак на привременој слободи.

Расправно веће председавајућег Жан-Клода Антонетија није, међутим, поступило по налогу Апелационог већа, већ је 10. априла од лекарског тима који Шешеља лечи у Србији затражило документацију о његовом здравственом стању. Како је затим саопштио секретаријат Трибунала, Шешељ је одбио да ту документацију достави суду.

Главни тужилац Серж Брамерц потом је 14. априла Апелационом већу упутио хитан захтев да сместа поново нареди претресном већу да Шешељу наложи да се врати у притвор у Схевенингену.

Жалбено веће Трибунала позвало је 22. априла Шешеља да се у року од три дана изјасни о захтеву Тужилаштва да се хитно примени одлука тог већа да се врати у Хаг.

Шешељ је у притвору Трибунала био од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао. Суђење му је почело 2007, а изрицање пресуде је било заказано за октобар 2013, али је одложено због изузећа судије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи