Брамерц у Београду, нема отворених питања

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, на почетку посете Београду, састао се са премијером Александром Вучићем. Премијер поручио да ће се у случају Војислава Шешеља поступати у складу са законом Србије и међународним јавним правом. Брамерц је разговарао и са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем.

Александар Вучић је рекао да Влада Србије још није добила званични захтев Жалбеног већа Хашког трибунала за повратак Војислава Шешеља у притворску јединицу, преноси Танјуг.

"По добијању захтева, Влада Србије поступиће по закону Србије и у складу са међународним јавним правом", рекао је премијер после састанка са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом.

У разговору је закључено да нема отворених питања у редовној сарадњи Владе Србије и Тужилаштва Хашког трибунала, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Брамерц је у посети Београду у оквиру припрема за редовни шестомесечни извештај који Савету безбедности Уједињених нација треба да поднесе у првој недељи јуна.

У Београду се састао и са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем, у седишту тужилаштва у Устаничкој улици.

Вукчевић и Брамерц су разговарали о унапређењу сарадње у региону са Хашким трибуналом и закључили да је унапређена сарадња у региону у предметима ратних злочина постала снажна препрека некажњивости, саопштило је Тужилаштво за ратне злочине.

Два тужиоца су се сагласила да је потребно оснажити маханизме регионалне сарадње кроз реализацију пројекта официри за везу и унапредити рад на предметима формирањем заједничких истражних тимова.

Тужилац Хашког трибунала састао се и са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и том приликом похвалио рад Службе за откривање ратних злочина МУП-а.

Стефановић и Брамерц су оценили да је сарадња Министарства унутрашњих послова и Међународног кривичног суда за бившу Југославију изузетно добра.

Министар Стефановић упознао је Брамерца са активностима које Министарство предузима на испуњавању обавеза из Поглавља 24 и додао да ће МУП наставити рад са резидуалним механизмом, који је правни наследник Хашког трибунала.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц пружио је подршку Србији на путу европских интеграција. 

Како је најављено из Хашког трибунала, Брамерц ће разговарати и са министром правде Николом Селаковићем, као и представницима међународне заједнице.

Брамерцова посета долази у тренутку када Жалбено веће Трибунала очекује да лидер СРС-а Војислав Шешељ 26. маја буде враћен у Хашки суд.

С тим у вези, премијер Србије је јуче рекао да Србија не може лидера радикала Војислава Шешеља да врати у Хашки трибунал а да претходно не буду поштоване све процедуре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи