Љајић: О Шешељу када сагледамо све аспекте случаја

Oдлуку о враћању Војислава Шешеља у Хаг Влада Србије ће донети када размотри све аспекте случаја, рекао је председник Националног савета за сарадњу с Трибуналом Расим Љајић.

Влада ће одлуку о враћању Војислава Шешеља у Хаг донети када размотри све аспекте случаја, рекао је председник националног савета за сарадњу с Трибуналом Расим Љајић.

Расим Љајић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да Србија формално није добила одлуку Трибунала о Шешељу али да сви знају да та одлука постоји.

"Обавештени смо да је одлука жалбеног већа донета у петак, прослеђена редовним путем", навео је Љајић.

Објаснио је да ће Влада ослуку о Шешљу донети када размотри све аспекте случаја.

"Оно што је евидентно је да Шешељ не може бити изручен 26. маја. Може, уколико он сам одлучи да то учини. Тада није у питању поштовање закона о сарадњи с Трибуналом", објаснио је Љајић.

Међутим, Љајић је навео да за Шешеља важе све одредбе Закона о сарадњи с Трибуналом, као да никада није био у Хагу, и да мора да се покрене комплетан поступак пред домаћим правосудним органима. Како каже, Шешељ има право и на жалбу на одлуке домаћих судова, тако да све то траје намање 10 до 14 дана.

Љајић је истакао да о здравственом стању Шешеља зна само оно што прочита из новина.

Такође, навео је и да Трибунал преузима велику одговорност јер је из здравствених разлога пустио Шешеља. Наводи и да је зато реч о својеврсном преседану.

"У сваком случају држава ће тражити нека додатна појашњења од самог Трибунала", рекао је Љајић.

Љајић, који је и потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, наводи да случај има и своје политичке импликације.

"Уместо да се бавимо решавањем великих, економских, социјалних проблема, ми се поново бавимо Хашким трибуналом, иако Србија испуњава све своје обавезе", поручио је Љајић.

Такође је рекао да постоји опасност да главни тужилац Трибунала Серж Брамерц евентуално у извештају СБ напише да Србија недовољно или непотпуно сарађује с Трибуналом, што, како је истакао, није тачно.

"Враћамо се тамо где смо били пре седам или осам година, према томе, сва ова брљотина самог Трибунала има своју политичку цену, а једино ту цену плаћамо ми", навео је потпредседник Владе и подсетио да Србија нема отворених питања са Трибуналом.

Закључио је да ће се Влада, када буде одлучивала о Шешељу руководити са два основна елемента.

"То је да очувамо политичку, друштвену и сваку другу стабилност у земљи и друга ствар, морамо да поштујемо домаће законодавство и наше законске одредбе и то је сигуран пут да нећемо направити грешку", објаснио је Љајић.

Не плашимо се циркуса, ово што је Хаг направио је циркус сам по себи, додао је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи