Саслушана Наташа Кандић по тужби начелника Генералштаба

Оснивач Фонда за хуманитарно право, Наташа Кандић саслушана је у Првом основном суду у Београду по тужби коју је против ње поднео начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, због повреде угледа и части објављивањем досијеа "Љубиша Диковић" у којем се наводи да постоје индиције да је починио ратне злочине.

Наташа Кандић је рекла да у потпуности остаје при наводима у том досијеу јер, како је навела, има поверења у доказе и изјаве до којих је дошао њен фонд, преноси Бета.

"Досије се није бавио приватном личношћу Љубише Диковића. То није пресуда. Ми највише што можемо да кажемо је да има индиција о повредама људских права", нагласила је Наташа Кандић.

Истакла је да се Досије заснива на документима доступним на сајту Трибунала у Хагу, на основу којих је донето више пресуда, и на документима на сајту Министарства одбране Србије, на бази података Фонда, изјавама припадника Војске Југославије и преживелих чији су рођаци убијени у време НАТО бомбардовања 1999. године.

"Све прикупљене податке смо врло пажљиво анализирали и у тренутку када је дошло до именовања Љубише Диковића на место начелника Генералштаба, сматрали смо да је обавеза Фонда да упозори јавност и институције шта се догађало на Косову, на простору Дренице где је потпуну контролу имала бригада којом је он командовао", навела је Кандићева.

Рекла је да Фонд сматра да Диковић није достојан да обавља не само дужност начелника Генералштаба, већ и било коју другу јавну функцију.

Кандићева тврди да је раније вршен притисак на сведоке које је предложила да буду саслушани у кривичном поступку који је Диковић раније водио против ње и да се сада боји да објави нека имена, јер имају породицу.

"На сведоке је вршен притисак и бојим се да то и сада може да се догоди, с обзиром на то коју сада функцију Диковић има", рекла је Наташа Кандић.

Диковић се није данас дошао у суду јер је, по речима његовог адвоката, на службеном путу у иностранству, о чему ће доказе доставити касније.

Упитан где је Диковић, адвокат Ђуро Чепић је рекао да је "у Бенелуксу", на шта је пуномоћник тужене, адвокат Владимир Гајић рекао:"Извините, која је то земља?".

Диковић је тужбу за накнаду штете поднео у фебруару 2013. године.

Извештај је објављен јануара 2012. године, а Фонд је навео да се у Досијеу "износе чињенице о поступању Диковића, некадашњег команданта 37. моторизоване бригаде, током рата на Косову и БиХ, као и докази хашког Трибунала о почињеним ратним злочинима у његовој зони одговорности". Диковић је одбацио те тврдње Фонда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи