Сокановић: Логоре за несрбе у Приједору контролисала полиција РС

Сведок одбране Саво Сокановић изјавио је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су логори за несрбе у околини Приједора које је обишао лета 1992, били "под контролом" полиције, а не војске, Републике Српске.

"Та три логора била су под контролом Министарства унутрашњих послова и Центра јавне безбедности Приједор", рекао је Соковић о логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље, које је, као официр за морал Главног штаба ВРС, обишао 3. августа 1992, пратећи групу страних новинара, наводи Бета.

Прогон и други злочини над Муслиманима и Хрватима у приједорској општини, а нарочито у тим логорима, имали су, по оптужници против генерала Младића (72), тадашњег команданта ВРС, размере геноцида.

Током унакрсног испитивања, тужилац Артур Тралди (Артхур) тврдио је да је сведок за време посете знао да је велики број цивила затворен без икаквог правног основа.

"Не могу поуздано тврдити, јер затвори и ратни заробљеници нису били у нашој надлежности", одговорио је Сокановић.

Пошто му је заступник оптужбе предочио документ Првог крајишког корпуса ВРС о томе да је "велики број људи затворен без разлога", Сокановић је узвратио: "Тако пише, али не пише ко их је заробио... Пише и да таквом стању доприноси Центар јавне безбедности Приједор на челу са Симом Дрљачом".

Дрљачу, кога је Трибунал био оптужио за ратне злочине у Пријдору, убиле су 1996. међународне снаге у БиХ (ИФОР), при покушају да га ухапсе.

На питање да ли је знао да је, десетак дана пре његове посете логорима, у Кератерму био почињен маскр над око 150 заробљеника, Сокановић је одговорио: "Часни суде, нисам имао никаква сазнања о томе што се догодило... да су десетак дана пре доласка међународног Црвеног крста и новинара извршена нека убиства у затвору Кератерм".

Младићев сведок негирао је и да је видео собу број три у којој је то масовно убиство било почињено.

"Ја нисам ни у једној соби и ни у једном објекту видео трагове крви", рекао је сведок и додао да су новинаре по логорима водили представници приједорске полиције.

Свој доказни поступак, Младићева одбрана наставиће сутра. Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање као талаца припадника Унпрофора, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи