Форестер: "Хемслејд" законито кредитирао Ђурашковића

Заступник фирме "Хемслејд трејд лимитед" са Кипра Јан Форестер, као представник правног лица коме прети одузимање имовине, говорио је на обједињеном суђењу власнику "Делта Холдинга" Мирославу Мишковићу и осталим оптуженима за оштећење путарских предузећа и крушевачке фабрике ФАМ.

"Хемслејд трејд лимитед" је у власништву Мирослава и његовог сина Марка Мишковића и, према оптужници, 2005. је дала кредит од 23 милиона евра фирми Мила Ђурашковића, преноси Танјуг.

"Постоји оправдана сумња да су Мирослав Мишковић и Марко Мишковић, по договору са Милом Ђурашковићем, 2005. и 2006. године, преко својих предузећа 'Хемслејд трејд лимитид' са Кипра и 'Мера инвест фонд' са Холандских Антила улагали у ПЗП Ниш и по том основу стекли 47,59 процената акција", наводи се у оптужници.

Наводи се и да је у току 2008. године потпуно обезвређен капитал предузећа за путеве, што је њима као професионалним инвеститорима и контролним члановима друштва било познато.

Због тога су Мирослав Мишковић и Марко Мишковић одлучили да изађу из власништва ПЗП "Ниш", сматра Тужилаштво за организовани криминал.

Представник "Хемслејда" је међутим тврдио да оптужница садржи пуно недостатака и да је кредитирање Ђурашковићевих фирми за путеве обављено по закону.

Форестер је рекао да је Ђурашковић 2005. узео кредит од 23 милиона евра и да га је вратио у две транше 2008. године.

На основу Закона о девизном пословању сваки кредит који долази из иностранства мора да буде пријављен Народној банци Србије, навео је Форестер и истакао да је тако и рађено.

Форестер је нагласио да се овде није радило о докапитализацији већ о кредитирању Ђурашковићевих фирми.

Такође је истакао да нису тачни наводи оптужнице да је Хемслејд дао кредит па погрешно израчунао камату, напомињући да то "једноставно не иде једно са другим".

Камата је током трајања кредита израчунавана 18 пута, рекао је представник "Хемслејда" указујући да је износила "три одсто плус еуробор".

Форестер је тврдио да није било никакве завере да се сакрију односи између "Хемслејда" и ПЗП "Ниш", као и да није тачно да новац није искоришћен за обнову путева.

Према оптужници, након узимања кредита, прво је незаконито увећана вредност акција ПЗП "Ниш", што је изведено контролисаном продајом само 37 акција тог предузећа од укупно 550.000 издатих. На берзи се током 14 дана трговало акцијама Мила Ђурашковића, на начин који је изричито забрањен чланом 117. Закона о тржишту хартија од вредности.

"По продаји ових 37 акција, наручена је процена њихове тржишне вредности, уз захтев да се она обави управо на основу овог промета, па је тако подигнута њихова вредност са 3.300 динара на 8.780,54 динара", наводи се у оптужници.

После тога су основана нова предузећа "Мера инвест" у власништву "Мера инвест фонд" и "Нибенс" корпорација у власништву Мила Ђурашковића.

У њих су оснивачи, тврди се у оптужници, као своје улоге у неновчаном капиталу унели акције ПЗП "Ниш" по незаконито увећаној вредности.

"Мера инвест" је потом у октобру 2008. и новембру 2009. године продала свој пакет акција "Нибенс" корпорацији, и остварила противправну имовинску корист, јер акције ПЗП "Ниш", према налазу и мишљењу вештака, у том тренутку нису имале никакву вредност.

Новац за куповину акција ПЗП "Ниш" од фирме "Мера инвест", "Нибенс" корпорација је обезбедила из кредита одобреног код "Уникредит банке" од 25 милиона евра.

Враћање кредита су, противно Закону о привредним друштвима, као солидарни дужници гарантовала предузећа за путеве Ниш, Београд, Крагујевац, Врање, Војводина пут - Бачка пут, Срем пут и Фабрика мазива Крушевац.

У оптужници се указује да према доказима прикупљеним током истраге, а посебно из економско-финансијског вештачења произилази да је приликом изласка инвеститора "Хемслејд трејдинг лимитида" и "Мера инвеста" из власништва ПЗП Ниш, овим привредним друштвима прибављена противправна имовинска корист у износу од 2.277.028.616,51 динар и 217.064,45 евра.

Суђење Мишковићу и осталим окривљеним за оштећења путарских предузећа обједињено је са процесом за оштење крушевачке фабрике мазива ФАМ.

Суђење се наставља сутра.

Мишковићу и још 14 окривљених из оба случаја сада се суди у једном процесу, који је почетком фебруара кренуо испочетка и води га судија Маја Илић.

На оптуженичкој клупи сада су Мило Ђурашковић, Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Бора Јелић, Бранислав Јовасовић, Љиљана Костић, Срђан Филиповић, Мирослав Мишковић, Марко Мишковић, Милутин Гашевић, Зоран Михаиловић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић, ЗЗивојин Петровић и Јадранка Бадрић.

На почетку обједињеног суђења оптужени су се поново изјаснили о кривици пред новим судским већем, негирајући наводе оптужнице.

Против Мишковића и Ђурашковића као и још осам оптужених води се кривични поступак због оптужби да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Случај ФАМ покренут је пре поступка против Мишковића.

Мишковић, његов син Марко и Ђурашковић били су ухапшени у децембру 2012. године.

Пуштени су да се бране са слободе уз јемства од више милиона евра, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи